11.8 C
Dubrovnik
Subota, 3 prosinca, 2022
NaslovnicaVijestiOVAKO IZGLEDA SKRETAČ ZA BOSANKU: zatražili smo dodatno pojašnjenje konzervatora, čekamo ga

OVAKO IZGLEDA SKRETAČ ZA BOSANKU: zatražili smo dodatno pojašnjenje konzervatora, čekamo ga

Najava o postavljanju zaustavne rampe prema Srđu na Bosanci, ali i informacija kako su dubrovački konzervatori zaustavili izdavanje građevinske dozvole za projekt Hrvatskih cesta o lijevom skretaču prema Bosanci, gotovo podjednako je digla prašinu u javnosti.

Na tu temu su se, nakon posve otvorenog istupa predsjednika MO Bosanka Luka Paskojevića, oglasile Hrvatske ceste, ali i Ministarstvo kulture u ime konzervatora.

Na rješenje konzervatora kojim se spriječila izgradnja lijevog priključka prema Bosanci koji bi olakšao promet na tom dijelu magistrale ali i spriječio brojne nesreće koje se na toj crnoj točki događaju, reagirali su brojni naši sugrađani na društvenim mrežama. Iako svjesni potrebe zaštite vizura padina Srđa na kojima je zabranjena gradnja, s pravom su isticali nelogičnosti koje se u vizuri grada s mora narušavaju (pre)izgradnjama koje niču ispod magistrale. Osim toga, najučestalije pitanje koje se postavlja kada je o postupcima i rješenjima konzervatora riječ jest – predlože li i znaju li što bi i kako trebalo napraviti, nakon što nešto zabrane. Ili samo znaju što se ne bi smjelo?

U neslužbenom razgovoru s nekim predstavnicima Hrvatskih cesta čujemo istu takvu primjedbu. Prema njihovim riječima, konzervatorima je tijekom samog projektiranja, projekt izgradnje lijevog skretača prema Bosanci bio u nekoliko navrata poslan na uvid kako bi već tijekom samog procesa izrade projekta mogli ispuniti njihove zahtjeve po pitanju vizure, da bi na kraju konzervatori rješenjem odbili izdavanje građevinske dozvole, što drže neodgovornim.

Osim toga, njihova primjedba se odnosila i na praksu konzervatora da ne ponude kako bi se problem mogao ukloniti i kako bi se to “nešto” u projektu ispravilo da on prođe sve njihove kriterije. Pa se u svemu tome gubi i previše vremena.

Ponukani takvim primjedbama na njihov rad zatražili smo odgovore na nekoliko pitanja – počev od toga je li istina da im u nekoliko navrata tijekom izrade projekt bio dostavljen na uvid i da nisu imali primjedbe do toga što bi konkretno trebalo promijeniti u projektu i kako da projekt dobije njihovo zeleno svjetlo bez kojega nema ni građevinske dozvole. Pitanja smo poslali i čekamo. Kad dobijemo odgovore objavit ćemo ih.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA