28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaOtvorenje središnje izložbe "Dubrovnik i UNESCO"

Otvorenje središnje izložbe “Dubrovnik i UNESCO”

U sklopu obilježavanja ‘Godine UNESCO-ove svjetske baštine’ u petak, 24. svibnja 2024. u 19:00 sati u Kneževu dvoru bit će otvorena središnja izložba ‘Dubrovnik i UNESCO’. Na izložbi koju organiziraju Dubrovački muzeji i Državni arhiv u Dubrovniku javnosti će se predstaviti vrijedna arhivska građa iz razdoblja Dubrovačke Republike (1022. – 1808.) koja je upisana krajem 2023. na UNESCO-ovu listu ‘Sjećanje svijeta’ te predmeti iz bogatog fundusa Dubrovačkih muzeja. Voditeljica projekta i autorica izložbenog koncepta je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.

Dubrovnik je na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine uvršten u listopadu 1979. godine, na trećoj sjednici World Heritage Committee održanoj u Egiptu. Na Reprezentativnu listu svjetske kulturne baštine uvršten je kao srednjovjekovni planirani grad koji je već u 13. stoljeću postao značajnom pomorskom velesilom, a unatoč razornom potresu 1667. godine, uspio je očuvati svoju gotičku, renesansnu i baroknu arhitekturu. U prosincu 1994. godine, zona pod zaštitom UNESCO-a proširena je na plato Pila i Brsalja na zapadu, opkop uz vanjski rub gradskih zidina na sjeveru, Lazarete na istoku te otok Lokrum na jugu. U 2018. godini značajno je proširena i kontaktna zona oko povijesne jezgre Dubrovnika.

Festa sv. Vlaha upisana je na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na konferenciji u Abu Dhabiju, 30. rujna 2009. Upis Feste samo je potvrda duboke i čvrste povezanosti Dubrovčana sa svojim Parcem. Biti dio UNESCO-ove obitelji i štovati nebeskog zaštitnika ostaje trajna obveza svjedočanstva vjere, zahvalnosti, molitve i ponosa. Dubrovnik i sv. Vlaho nerazdvojni su pojmovi, a 3. veljače zajedno obilježavaju svoj najsvečaniji i najuzvišeniji dan – onaj tisućgodišnje tradicije.

Upisom arhivskih fondova iz vremena Dubrovačke Republike (1022. – 1808.) na listu ‘Sjećanje svijeta’, sačuvano bogatstvo konačno je prepoznato kao dio svjetske baštine. Ono ne svjedoči samo o državno-pravnom ustroju Dubrovačke Republike niti o iznimno razvijenom konzularnom i diplomatskom sustavu vanjskih odnosa, već služi kao neiscrpan izvor za razumijevanje svakodnevnoga života jedne zajednice, samostalne republike, na razmeđu Mediterana i Balkana.

Izložba „Dubrovnik i UNESCO“ ostaje otvorena u Kneževu dvoru do 31. listopada 2024.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA