29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaOtvorenje izložbe "Tekuća arheološka istraživanja" u srijedu u Lazaretima

Otvorenje izložbe “Tekuća arheološka istraživanja” u srijedu u Lazaretima

Dubrovačka baština poziva na otvorenje izložbe „Tekuća arheološka istraživanja“ koja će se održati u srijedu, 29. svibnja u 19 sati, u 2. lađi Lazareta.

Izložba je nastala kao izložbeni projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu, a idejni začetnici projekta su Jacqueline Balen i Sanjin Mihelić. Dubrovačko gostovanje izložbe organizirano je u suradnji Dubrovačke baštine i Dubrovačkih muzeja.

Osnovni sadržaj izložbe čine kratki muzeološki prikazi tekućih, odnosno nedavno obavljenih arheoloških istraživanja, pri čemu su kao osnovni oblik izložbenog prikaza korišteni plakati.  Svako istraživanje prikazano na izložbi u pravilu je zastupljeno jednim plakatom, koji donosi osnovne informacije o lokalitetu i samom istraživanju, a uz to kroz niz fotografija i slikovnih prikaza pruža i zanimljiv pregled rada na terenu, procesa iskopavanja, kao i pronađene građe. U dubrovačkom gostovanju naglasak je na recentnim arheološkim istraživanjima lokalnog prostora od Korčule do Cavtata i Konavala čije su materijale pripremili Mate Parica s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Marta Kalebota iz Gradskog muzeja Korčula, Nela Kovačević Bokarica iz tvrtke Arheoplan d.o.o. i Domagoj Perkić iz Dubrovačkih  muzeja.

Izložbom se popularizira arheologija kao znanost te arheološka baština regije u kojoj je izložba postavljena.

Koordinatorica izložbe u Dubrovniku je Zrinka Lucianović iz Dubrovačke baštine, a kustos izložbe Domagoj Perkić iz Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA