32.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaOpera gala ispred Katedrale za kraj 73. Igara

Opera gala ispred Katedrale za kraj 73. Igara

Koncertom kojeg će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića održati sutra, 25. kolovoza u 22 sata ispred Katedrale, a kojem će sepridružiti operna zvijezda, sopranistica Adela Zaharia i mladi tenor Filip Filipović, tradicionalno će se zatvoriti 73. Dubrovačke ljetne igre.

Na pomno odabranom programu završnice, naći će se ponajbolja djela velikih skladatelja, a otvorit će ga uvertira iz opere Zampa, komične opere francuskog skladatelja Ferdinanda Hérolda koja je jedno od njegovih najuspješnijih djela. Uslijedit će zatim čuveni Julijin valcer iz opere Romeo i Julija, jedno od najpoznatijih djela francuskog skladatelja Charlesa Gounoda, dvije skladbe talijanskog opernog velikana Gaetana Donizettija i to Nemorinova arija „Una furtiva lagrima“ iz drugog čina opere Ljubavni napitak te Lucijina arija „Regnava nel silenzio iz opere“ Lucia di Lammermoor, Osmi slavenski ples u g-molu iz Slavenskih plesova Antonína Dvořáka te arija Rusalke Měsíčku na nebi hlubokém. Bit će izvedena i odabrana djela vodećeg opernog autora Giuseppea Verdija, i to Alfredova arija „De’ miei bollenti spiriti“ iz Travijate, jedne od najpopularnijih opera uopće, potom virtuozni ples Ballabile I iz trećeg čina opere Macbeth, duet Violette i Alfreda „Parigi, o cara“ iz opere Travijata te uvertira Verdijevoj sudbinskoj operi Moć sudbine. Koncert će zaokružiti Violettina scena „É strano!  – Sempre libera“iz prvog čina Verdijeve Travijate.   

Sopranisticai pobjednica prestižnog natjecanja Operalia Adela Zaharija oduševljava publiku i kritiku podjednako. Ostvarila je brojne uspjehe diljem Europe te na međunarodnoj glazbenoj sceni, zasluživši recentnije pohvale za ulogu Violette u Operi Los Angeles. Dobitnica je i Grand Prix na međunarodnom solističkom natjecanju Hariclea Darclée u Rumunjskoj, a osim suradnji s uglednim dirigentima i glazbenicima, u sezoni 2022/23 će se predstaviti kao Violetta u La Traviati u Semperoper Dresden, Konstanze u Die Entführung aus dem Serail u Operi Zurich i Državnoj Operi Hamburg te u Deutsche Oper am Rhein kao Donna Anna i Amina u La Sonnambula.

Mladi tenor Filip Filipović, ovogodišnji je pobjednik natjecanja Boris Papandopulo. Dobitnik je većeg broja nagrada, poput prvih nagrada na Međunarodnom natjecanju Vera Kovač Vitkai u Novom Sadu te na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski u Osijeku, a dobitnik je i Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost te Rektorove nagrade za sudjelovanje u opernom projektu J. Massenet: Pepeljuga Muzičke akademije u Zagrebu.

Jedan od najznačajnijih i najuspješnijih hrvatskih dirigenata Ivan Repušić šef je dirigent Orkestra Minhenskog radija te prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu. Dirigentski je zanat kovao kod ponajboljih hrvatskih i svjetskih majstora, a karijeru je započeo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, u kojem je od 2006. do 2008. godine bio šef-dirigent i ravnatelj Opere. Ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara bio je od 2009. do 2012., a donedavno i glavni glazbeni ravnatelj Državne opere Donje Saske u Hannoveru. Dobitnik je niza uglednih nagrada i priznanja među kojima se izdvajaju Milka Trnina te nagrada Orlando za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa 58. Igara.

Ulaznice za ovu iznimnu opernu galu i završnicu 73. Igara dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA