12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiOgrađena parcela uz Stonske zidine. Treba li Društvo prijatelja razmišljati o otkupu...

Ograđena parcela uz Stonske zidine. Treba li Društvo prijatelja razmišljati o otkupu ovakvih parcela?

Nakon što su u javnost dospjelo fotografije ograđivanja i poravnavanja parcele u neposrednoj blizini Stonskih zidina, te informacija kako bi tu mogla “niknuti” praonica za automobile, zaustavljeni su radovi. Koliko nam je poznato, ne službenom zabranom građevinske inspekcije, već dobrom voljom vlasnika koji se povukao uslijed pritiska javnosti.

Društvo prijatelja dubrovačke starine je tada reagiralo u skladu sa svojim ovlastima, a na temelju višegodišnjeg ulaganja u Stonske zidine i cijeli Ston koji je zahvaljujući njima postao i kulturno povijesno odredište za turiste, ali i domaće goste.

Jesu li se čelnici DPDS-a uspjeli sastati s dubrovačkim konzervatorima i hoće li zagrađivanje privatne parcele na kojoj se povremeno parkira osobno vozilo, postati uobičajeni prizor u stonskoj kontaktnoj zoni ili izuzetak, pitali smo predsjednika Vedrana Kosovića.

– Istina je da su nakon medijskih natpisa o građevinskim radovima koji su se izvodili na području jarka s južne strane Stonakih zidina, oni zaustavljeni. Izvedeni su potporni armiranobetonski zidovi i zaravnat je nasuti materijal. Postavljen je lanac kako bi se spriječio nekontrolirani ulaz.

Uvidom u javno dostupne prostorno planske i zemljišno knjižne dokumente vidjeli smo da je riječ o poljoprivrednom zemljištu, te da predmetna čestica zaista nije pod konzervatorskom zaštitom. Budući da se radi o čestici koja je dio jarka, a samim time i fortifikacijskog sustava te da su okolne čestice pod zaštitom, zdravorazumski nismo mogli prihvatiti situaciju.

Konzervatori pokreću zaštitu

Zakazali smo sastanak s nadležnim konzervatorskim odjelom u Dubrovniku i iznijeli im rezultate našeg istraživanja. Nakon rasprave je zaključeno da će Konzervatori pokrenuti zaštitu predmetnog područja. Istaknuta je nužnost sustavne pravovremene zaštite područja koje je u neposrednom kontaktu sa zidinama – iznosi Kosović.

Obzirom na sve što je dosad Društvo prijatelja napravilo za Ston, Kosović dodaje:

-S naše strane ćemo poduzeti sve da to dobije prioritet  jer smo uvjereni da Ston to zaslužuje. To dokazujemo brojnim ulaganjima u Ston i višedesetljetnim odnosom Društva prema Stonu. Duboko sam uvjeren da Ston ima sve elemente za održivi razvoj temeljen na bogatoj prošlosti, važnom položaju unutar Dubrovačke republike, zidinama, solani, prometnoj poziciji i gastronomiji.

To je prilika koju Ston ne smije propustiti. Lokalna zajednica mora imati viziju razvoja Stona. Drago nam je da su radovi zaustavljeni. Napravit ćemo sve, u okviru naših mogućnosti, da ne bude riječ o trajnoj devastaciji i izgubljenom prostoru – zaključuje Kosović, no ipak ostaje otvoreno pitanje je li već ograđena parcela privatnog vlasnika zauvijek izgubljena i hoće li ikad više biti vraćena u prvobitno stanje.

Da bi se stvari mogle kontrolirati, nužno je imati vlasništvo nad zemljištem pa će Društvo prijatelja ipak morati razmišljati o otkupu parcela koje se nužno moraju staviti pod konzervatorsku zaštitu. Ili će vlasnici osvijestiti važnost prostora u kontaktnoj zoni uz zidine, dugoročno razmišljajući o razvoju Stona kao reprezentativnog gradića u kojemu se oslikava slavna prošlost Dubrovačke republike.

Praonica automobila uz stonske zidine? Konzervatori “opušteni”, Društvo prijatelja zabrinuto

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA