14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaVijestiPREKINUTO DJETINJSTVO Pogledajte najbolje arhitektonske prijedloge za spomen obilježje djeci poginuloj u...

PREKINUTO DJETINJSTVO Pogledajte najbolje arhitektonske prijedloge za spomen obilježje djeci poginuloj u Domovinskom ratu u Gružu

Udruženje hrvatskih arhitekata i Grad Dubrovnik objavili su rezultate natječaja za izradu likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog idejnog rješenja javnog gradskog parka sa spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku s izradom projektno – tehničke dokumentacije.

Idejno rješenje obrađuje javni prostor u luci Gruž sa spomen obilježjem poginuloj djeci. Javni park planira se na površini P=3685m2, a unutar njega u istočnom djelu određena je pozicija spomen obilježja. Oblikovanje javnog prostora i oblikovanje spomen obilježja zadaća je autora idejnog likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog rješenja.

Na natječaj, koji je trajao od 5. 10. 2023. god. do roka za predaju natječajnih radova 21. 11. 2023.. god., zaprimljeno je ukupno 19 radova.

Ocjenjivački sud je na IV. sjednici održanoj 26. 11. 2023. sljedeću odluku o dodijeli nagrada:

I.  nagrada u neto iznosu  9.000,00 EUR dodijeljena je radu pod šifrom 3:

AUTORI: DALIBOR STOŠIĆ, akademski kipar (autor skulpture i arhitektonsko-urbanističkog-krajobraznog rješenja); HRVOJE BILANDŽIĆ d.i.a. (autor arhitektonsko-urbanističkog-krajobraznog rješenja)

Procijenjen vrijednost investicije

Temeljem članka 327. stavak 3. ZJN 2016. procijenjena vrijednost nabave u iznosu od  133.000,00 EUR bez PDV-a  temelji se na ukupnom iznosu nagrada i isplata uključujući procijenjenu vrijednost nabave za ugovor o javnoj nabavi usluga, koji će  se  sklopiti temeljem članka 133. stavka 1. točke 1. ZJN 2016.  

Natječaj je trećeg stupnja složenosti jer njegov značaj prelazi nacionalne okvire u pogledu teme koju obrađuje i lokacije na kojoj se provodi. Žrtve Domovinskog rata, a posebice stradala djeca, ostavila su dubok trag u povijesti Republike Hrvatske i međunarodne zajednice. Sjećanje na žrtve Domovinskog rata tema je koja nadilazi nacionalne okvire i vezuje se uz međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Smještajem spomen obilježja u zoni međunarodne luke Dubrovnik, dodatno se naglašava važnost isticanja pijeteta prema stradaloj djeci te se prema svim posjetiteljima i građanima Dubrovnika upućuje poruka zajedničkih međunarodnih vrijednosti zaštite građana, posebice djece, tijekom ratnih sukoba. Spomen obilježje stradaloj djeci u Dubrovniku snažna je poruka koja nadilazi nacionalni značaj samog zahvata u prostoru.

Dodatno, prostor gruškog akvatorija, povijesni je prostor u kojem su nastali zaštićeni primjeri renesansne i barokne arhitekture koje zajedno s ladanjskom cjelinom Rijeke dubrovačke, čine jedinstvenu društveno povijesnu cjelinu s gradom Dubrovnikom koji je uvršten na UNESCO listu baštine 1979. godine.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA