31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOd iduće godine veće plaće za 1.6 milijuna zaposlenih građana

Od iduće godine veće plaće za 1.6 milijuna zaposlenih građana

Veće plaće od iduće godine može očekivati više od milijun i šesto tisuća zaposlenih Hrvata. Zbog pozitivnih gospodarskih kretanja ministar financija jučer je najavio nova porezna rasterećenja smanjivanjem doprinosa i poreza na dohodak. Mini poreznu reformu, o kojoj još nisu poznati svi detalji, poslodavci podržavaju, sindikati ne žele smanjivanje doprinosa za mirovine, a lokalna uprava nudi svoje prijedloge kako porezno rasterećenje ne bi išlo samo na njezin teret, navodi HRT.

Vlada je u više krugova porezne reforme rasteretila građane i poduzetnike za 10 milijardi kuna, što uključuje i smanjenje parafiskalnih nameta, kaže premijer.

– Ono što je naznačio ministar Primorac znači predstavljat će novi paket poreznog rasterećenja, niz zakona koje ćemo donjeti tijekom jeseni kako bismo omogućili građanima da im se povećaju neto primanja, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Detalji reforme još se kuju u Ministarstvu financija, no cilj je ponajprije pomoći građanima s nižim dohocima.

– Sve ćemo mi te pragove doraditi u korist poreznih obveznika, rasteretit ćemo tu pričuu. Predložit ćemo i izmjene u sustavu oporezivanja dohotka da se i tu napravi određeno rasterećenje, najavio je jučer ministar financija Marko Primorac.

Niži porezni teret i smanjivanje doprinosa poslodavci pozdravljaju jer uvjet je to za snažniji rast plaća.

– Važno je porezno rasterećenje dohotka osobito za ljude sa nižim primanjima i osigurati rast plaća i zaposlenicima sa srednjim i višim primanjima jer je važno zadržati ljude, smatra direktorica HUP-a Irena Weber.

Sindikati upozoravaju na sve lošiji standard Hrvata i imaju primjedbe.

– Ne smije se dopustiti da se čačka po mirovinskom doprinosu ako pri tome Vlada nema rješenje kojim će nadoknaditi ono što će praktički manje uzeti prema mirovinskom sustavu kojemu će nadoknaditi. Ne cijelom sustavu nego svakom pojedincu, istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Lokalne su jedinice u proračunskom suficitu od 0,4% pa negoduju zbog poreznih rasterećenja na njihovu štetu.

– Porezna je reforma već viđen film koji porez na dohodak preusmjerava građanima, što je dobro, ali izbija proračune općina i županija, naglasio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

– Nisam protiv toga treba rasteretiti građane da imaju veće osobne dohotke. S druge strane prijedlog ministru: jedan postotni bod PDV-a dajte regijama, gradovima i općinama i bit će sve u redu, mišljenja je istarksi župan Boris Miletić.

Ima još vremena za definiranje porezne reforme čija se primjena očekuje iduće godine.

Više ovdje.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA