31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiObjavljen javni poziv: škole koje budu odabrane dobit će 300 000 eura...

Objavljen javni poziv: škole koje budu odabrane dobit će 300 000 eura za prilagodbu, nastavnici veću plaću, a učenici cjelodnevnu nastavu

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održala se konferencija za novinare na kojoj je predstavljen eksperimentalni program “Osnovna škola kao cjelodnevna škola“. Danas je naime objavljen javni poziv za prijavu škola koje žele sudjelovati u eksperimentalnom programu. Po završetku javnog poziva u travnju ove godine, Ministarstvo će odabrati 50 škola koje će od jeseni početi provoditi cjelodnevnu nastavu.

“Reforma je zamišljena široko, od vrtića, osnovnoškolskog i srednjoškolskog dijela i dijela visokog školstva, ali sada je fokus na osnovnoj školi”, kazao je ministar Radovan Fuchs novinarima.

Ukratko škole koje budu uključene u ovaj program dobit će 300 000 eura za prilagodbu prostora i infrastrukture. Riječ je o uređenju ili izgradnji kuhinja, blagovaonica i soba za neformalna druženja, nabavi opreme potrebne za održavanje nastave i dodatne troškove škola, a rast će i plaće zaposlenika tih škola, od 4,5 posto fiksno za sve djelatnike te do 25 posto za učitelje i sve one koji aktivno sudjeluju u provedbi programa. Prijaviti se mogu zasad samo škole koje nastavu provode u jednoj smjeni.

Prema modelu, obavezna nastava bi do osmog razreda trebala trajati do 14 sati, nakon čega slijedi ručak te se od 15 sati počinje s izvannastavnim aktivnostima do 17 sati, a nakon 17 s izvanškolskim aktivnostima.

“Radi se o konceptu koji se testira u tih 50 škola kako bi se 2027./28. ili 2026./27., ovisno o dinamici izvođenja radova u izgradnji i dogradnji i rekonstrukciji škola koje su sada u dvije smjene, postiglo da sve škole rade u jednoj smjeni”, rekao je ministar.

Fuchs je najavio i da je u planu javni poziv za izgradnju sportskih dvorana za škole koje rade u jednoj smjeni, ali nemaju školske dvorane.

Promjene u školskom programu

Povećava se broj sati za Hrvatski jezik i Matematiku te umjetničke predmete poput Likovne i Glazbene kulture.

Priroda i društvo u petom i šestom razredu postaje Prirodoslovlje te se uvodi novi predmet Društvo i zajednica.

Predmet Svijet i ja novi je izborni predmet, koji će zamišljen da učenici koji ne odaberu Vjeronauk ne provode vrijeme hodnicima ili imaju jednu ocjenu manje.

Dodaje se i još jedan izborni strani jezik, kao i novi predmet Praktične vještine, sličan nekadašnjem Domaćinstvu.

Novost je i da nastavu Tjelesne kulture u prva četiri razreda osnovne škole više neće predavati učitelji, već magistri kineziologije.

Nastavnici će imati, rečeno je na konferenciji za novinare, potpunu slobodu u kreiranju nastave, ali i mogućnost da sami izaberu, hoće li sudjelovati u izvannastavnim aktivnostima.

Bit će zanimljivo hoće li se dubrovačke škole prijaviti na ovaj program.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA