27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiObilježen mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Obilježen mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obilježila je Mjesec svijesnosti o raku debelog crijeva u suradnji s patronažnim službama Domova zdravlja Dubrovnik, Metković i  Korčula te Ligom protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, ogranak Korčula.

Javnozdravstvene aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva održane su na više lokacija u Dubrovniku, Metkoviću i Korčuli. Odazvalo se preko dvjesto građana koji su uz provjeru vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka mogli doznati više o rizičnim čimbenicima za razvoj ovog sijela raka i preventivnim mjerama. Ključni naglasak je stavljen na odaziv na preventivne preglede koji se organiziraju kroz Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za ciljnu zdravu populaciju u dobi 50 – 74 godine kada se najčešće otkriva rak debelog crijeva. U tu svrhu podijeljeni su testovi koji otkrivanju oku nevidljivu krv u stolici te promotivni materijali i plave vrpce koje simboliziraju svijesnost o ovoj bolesti.

Brojnim radio intervjuima, emisijama, TV i novinskim prilozima poticalo se i podjsećalo građane na važnost redovitosti u obavljanju preventivnih pregleda i održavanja zdravlja crijeva kroz zdrave životne odabire koji uključuju održavanje poželjne tjelesne maseuravnotežene i raznovrsne prehranesvakodnevne tjelesne aktivnosti (minimalno 30 minuta dnevno) nepušenjasmanjenja konzumacije alkohola i napitaka koji u sebi sadržavaju skrivene šećer.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA