26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiObilježen Dan općine Mljet

Obilježen Dan općine Mljet

Danas ćemo našom pričom otploviti „tamo gdje je ljepos prirode stvorila sve savršenije od ljudskog umijeća“, prema zelenom otoku gdje se grane stabala blago spuštaju u more kao ispruženi dlanovi,  na kojoj su s jedne strane zalijepljene školjke, a s druge strane ptice savijaju svoja gnijezda. Današnja nas priča nosi tamo gdje se Odisej svim srcem prepustio čarima i ljepoti nimfe  Kalipse dugih sedam godina. Putujemo prema  otoku surovih hridi gdje se sveti Pavao nasukao svojim brodom šireći svoju vjeru i svoje poslanje otočanima zauvijek. Toliko lijepote, mističnosti i posebnosti natiskalo se u tu zelenu oazu okruženu modrom pučinom koju je najlakše opisati kroz samo četiri slova-Mljet.

Jučer je cijeli naš otok slavio svoj dan, svetkovinu Petra i Pavla  koji se inače slavi kao Dan Općine Mljet. Pavo, Pave, Pavla, Pavica, Pavao, Petar ili Pero, imena su koji mnogi Mljećani i Mljećke s ponosom nose.   

Nakon svete mise u crkvi svetog Pavla usljedila je svečana sjednica  Općinskog vijeća Općine Mljet u Pomeni, koja je okupila mnoga poznata lica iz svijeta politike, mnoge prijatelje Mljeta, Mljećane i Mljećke koji su došli proslaviti ovaj poseban dan za naš otok, ali ujedno zapljeskati ovogodišnjim laureatima  koji su nas svojim djelovanjem, životom i djelima zadužili zavazda.

Osim toga vrijedno je istaknuti našu plesnu skupinu Kalipsice koje su nas svojom izvedbom kao uvijek oduševile. Načelnik Općine Mljet  Đivo Market posebno je nagradio mljetske osnovnoškolce koji su ostvarili značajne uspjehe na raznim natjecanjima. To su učenici i učenice: Antonio Sršen, Pavla Market, Ivan Pavao Stražičić, Ivo Sršen, Marin Sršen, Sunčica Lazo, Nika Stražičić i Slavka Hajdić.

Počasnim građaninom proglašen je Ivica Krmek koji je kroz desetljeća rada u profesionalnom radu doprinio podizanju kvalitete života na našem otoku. Ali prije svega Ivica Krmek je u onom humanom i ljudskom pogledu ostavio duboki trag na ovom škoju, čime je svjedočio dugotrajan i iskren aplauz svih prisutnih u hotelu Odisej, gdje je inače održana svečana sjednica.

Pravo oduševljenje nastupilo je proglašenjem Ivana Čumbelića Bambe nagradom za životno djelo Općine Mljet. Dugodišnji matičar, kroničar Mljeta, mogli bismo slobodno reći dobra duša Mljeta, koji zna sve tajne Mljeta, koji je živa i hodajuća enciklopedija našeg otoka, koji je  svoje facebook objave  ukoričio u dvije knjige o Mljetu, zasluženo je dobio ovu vrijednu nagradu na oduševljenje svih prisutnih.

Sve uzvanike koji su se i nakon sjednice družili uz svečani ručak u hotelu Odisej, zabavljao je kao uvijek naš legendarni i neumorni Pero Franić, koji živi, diše i pjeva Mljet.

Festa se u popodnevnim satima preselila u selo Blato. Tamo gdje je glavna festa za svo stanovništvo otoka, za mlade i staro, festa koja se čeka cijelu godinu i o kojoj se jednako toliko i priča.

Stanovništvo ova tri sela Blata, Rope i Kozarice, nazvanim prigodno BRK uz članove ovog mjesnog odbora, spremili su nam zaista pravi spektakl i od srca im se zahvaljujemo u ime cijelog otoka, što nesebično sebe daju u ovaj festival zabave, druženja i veselja.

Nakon zabavnog djela za naše najmlađe, usljedilo je finale bočara po kojem je inače Blato poznato, što je proslavljeno uz prigodnu bakljadu u čast pobjednicima Ivu Popoviću, Željku Skurli i Josipu Marketu. Ova festa traje desetljećima u ovom selu, ali  ove godine je jubilarna deseta obljetnica da se na ovaj način organizira, bila je izazov više za organizatore koji su zaista visoko podigli organizacijsku ljestvicu.

Predstavljena je nova prelijepa zastava ova tri sela takozvane BRK republike ( Blato-Ropa-Kozarica), koju su donjela djeca do jarbola gdje je podignuta uz intoniranje novokomponirane himne za ovu prigodu, kojoj su autori poznata obitelj Jusić, kojih inače veže veliki mljetski patriotizam za naš otok. Na ovu se himnu o Blatu, Ropi i Kozarici čovjek se doslovno naježi  od glave do pete uz pokoju suzu koja se zametne, što dovoljno govori o emociji od koje je satkana.  Hvala i njima ali i svima drugima koji su pomogli u organizaciji ove jubilarne desete feste i cijele proslave na Mljetu, a koje sam možda nenamjerno izostavio, jer je zaista previše ljudi uključeno u organizaciju i realizaciju feste.

Inače tu ispod visokog Korubja, sve nas je zabavljao naš poznati Babopoljac na klavijaturama Ilko Đivanović i jedna prelijepa djevojka anđeoskog glasa čije ime do zaključenja ovog izvješća nisam uspio saznati.

 Nakon veličanstvenog vatrometa koji je bio toliko spektakularan i koji je trajao kao da smo u Parizu na dočeku Nove godine, a ne u malom ali ponosnom selu Blatu na festi svetog Petra i Pavla, nastavila se  zabava koja je trajala do rane zore.

Zaista impresivna festa u Blatu, koja je ove godine porušila sve rekorde posjećenosti, na neki način nas je svih ujedinila pjesmom i veseljem, uostalom kako i priliči našem otoku.

Eto tako, sve je krenulo sa svetim Pavlom koji se nasukao s vanjsku stranu Mljeta i s čvrstom vjerom koja nas je svih okupila pod skute ovog sveca. I danadanas smo uljuljani u ovu otočnu zipku koju s jedne strane drži sveti Pavao, a s druge strane sveti Petar,  čuvajući nas vjerno kroz duga stoljeća, od Saplunare do Pomene.

Foto: Davor Mladošić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA