31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleNOVOSTI IZ GRADA - ŠTO BI TREBALI ZNATI

NOVOSTI IZ GRADA – ŠTO BI TREBALI ZNATI

S obzirom na trenutnu situaciju Grad Dubrovnik prilagođava svoje aktivnosti, sastanci se i dalje održavaju, tako je odlučeno kako će se ponovno otvoriti gruška placa pod određenim uvjetima. Upravljački centar Civilne zaštite Grada Dubrovnika mijenja radno vrijeme te će volonteri za sve upite građanima biti dostupni radnim danom od 8:00 do 16:00 sati. Na Šetnici Nika i Meda Pucića odvijaju se radovi sveobuhvatnog uređenja. Tako je sukladno planiranoj dinamici, a u suradnji s Vodovodom Dubrovnik i Elektrojugom, završena ugradnja vodovodne mreže i postavljanje svih potrebnih elektroinstalacija. U sklopu redovnih aktivnosti, dogovorena je i kampanja kao i promocija Dubrovnika na bliska emitivna tržišta.

Održana sjednica Turističkog vijeća TZ-a grada Dubrovnika

Danas je održana 17. sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Dubrovnika na kojoj se raspravljalo o aktualnoj situaciji. Dogovoreno je kako će se pripremiti kampanja promocije Dubrovnika, usmjerena na bliska emitivna tržišta, kao i tržišta s kojima će biti uspostavljene direktne avio linije te je u tom smislu iznimno važna aktivacija dubrovačke zračne luke. Grad će se uključiti u kampanju, ali i ponuditi incentive, odnosno pogodnosti za posjetitelje, poput besplatnih ulaznica za kulturne izvedbe – koncerte, programe Dubrovačkih ljetnih igara i slično.

Na današnjoj sjednici istaknuto je kako je važno zadobiti povjerenje budućih posjetitelja s obzirom na situaciju s virusom COVID 19.  Grad Dubrovnik će sve svoje ustanove pripremiti na način da kada započne turistička sezona budu spremne održati maksimalne zdravstvene standarde. Uvjereni smo kako će upravo to biti jedan od glavnih zahtjeva gostiju koji budu dolazili u naš Grad.

Optimistična je i činjenica što se mijenja trend u bookingu, s obzirom da su se do Uskrsa stalno otkazivale rezervacije, a sada se pojavljuju nove i to za razdoblje od srpnja, dalje do listopada te su i kongresi uglavnom prolongirani za jesenski period godine.

Na Sjednici je ujedno donesena odluka o smanjenju plaća u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika između 10 i 30 % te je za provedbu zadužena direktorica TZ-a Ana Hrnić.

Na Šetnici Nika i Meda Pucića završena ugradnja vodovodne i elektro mreže, kreće proširenje

Na Šetnici Nika i Meda Pucića odvijaju se radovi sveobuhvatnog uređenja. Tako je sukladno planiranoj dinamici, a u suradnji s Vodovodom Dubrovnik i Elektrojugom, završena ugradnja vodovodne mreže i postavljanje svih potrebnih elektroinstalacija.

Provedeni radovi preduvjet su za nastavak ugovorenih radova uređenja šetnice, a obuhvatili su izvođenje 150 metara nedostajuće vodovodne cijevi, postavljanje elektroenergetskog kabela, kako bi se postojeća instalacija spustila pod zemlju, te polaganje kabela za novu javnu rasvjetu.

U ovom tjednu započinje se s radovima proširenja šetnice na njenom najužem dijelu, a očekuje se kako će se isti izvoditi u tjednim etapama od 25 metara. Nakon završetka radova nova šetnica bit će širine 2,40 metara uz dodatnih 20 centimetara za smještaj ograde.

Podsjetimo, cjelovitim i sveobuhvatnim uređenjem šetnice Nika i Meda Pucića obuhvaćena je sanacija južnog podzida, uređenje partera, postavljanje novih tijela javne rasvjete, uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, te uklanjanje stare i postavljanje nove, karakteristične i tipizirane urbane opreme.

Gruška placa počinje s radom u ponedjeljak, prodavači se moraju unaprijed javiti Sanitatu

Gradonačelnik Mato Franković održao je danas sastanak s direktorom tvrtke Sanitat Dubrovnik Tomislavom Tabakom, a kojom prilikom je dogovoreno otvaranje place u Gružu za ponedjeljak, 27. travnja.

Direktor Tabak izvijestio je gradonačelnika Frankovića kako je Sanitat osigurao sve potrebne uvjete i poduzeo mjere kako bi se trgovina na placi odvijala na siguran način i bez ugroze za zdravlje, a sukladno uvjetima propisanim Odlukom o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme proglašenja epidemije bolesti COVID-19.

Kako bi se osigurao siguran rad i pridržavanje sigurnosnih mjera gruška placa će u ovom periodu biti ograđena, a smanjit će se i broj banaka. Na zelenoj placi bit će dostupno 10 banaka te još osam banaka za prodaju ribarnici u sklopu place. Radno vrijeme određeno je od 8 do 13 sati, svakim danom osim nedjelje.

Nužno je da se svi kupci i prodavači pridržavaju sigurnosnih mjera, a to uključuje preporučeno nošenje zaštitnih maski i rukavica uz obaveznu dezinfekciju ruku prilikom ulaska na placu. Kupci su se dužni pridržavati i obaveznog razmaka od dva metra od drugih osoba. Kako bi se smanjio doticaj velikog broja ljudi s artiklima koji se prodaju iz Sanitata napominju i kako će isključivo prodavači imati doticaj s proizvodima.

Prodaja na placi i peskariji bit će omogućena samo uz prethodnu najavu i to dan ranije, a ukoliko bude više zainteresiranih komisija će ih rasporediti po danima u tjednu. Iz Sanitata stoga pozivaju zainteresirane prodavače da se za dolazak najave dan ranije voditelju Službe dubrovačkih tržnica Nevenu Kacigi na broj telefona 091 4288 642.

Upravljački centar Civilne zaštite i u novom radnom vremenu na raspolaganju građanima

Upravljački centar Civilne zaštite Grada Dubrovnika mijenja radno vrijeme te će volonteri za sve upite građanima biti dostupni radnim danom od 8:00 do 16:00 sati.

Građani Upravljački centar mogu i dalje kontaktirati putem emaila civilnazastita@dubrovnik.hr i propusnica@dubrovnik.hr, a Stožeru se mogu obratiti i putem besplatnog info telefona 0800 8182, koji je također dostupan u navedenom radnom vremenu.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik uspostavio je Upravljački centar Civilne zaštite putem kojeg se izdaju nalozi na terenu, a vezano za aktivnosti zbog aktualne situacije ugroze zarazom koronavirusa.

Stožer Civilne zaštite Grada Dubrovnika ujedno izdaje i propusnice osobama s prebivalištem i stalnim boravištem u Gradu Dubrovniku koje iz vitalnih obiteljskih razloga moraju otići izvan područja Grada.  

Sukladno Odluci o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta Dubrovačko-neretvanska županija podijeljena je u tri područja: na šire dubrovačko područje, područje poluotoka Pelješca s otocima i na područje Doline Neretve, a e-Propusnice potrebne su samo za putovanje iz jednog područja u drugo ili za putovanje u druge županije.

S ciljem pravovremenog i točnog informiranja javnosti Grad Dubrovnik je pokrenuo Viber zajednicu kao novi kanal komunikacije, a koji je prepoznat i od Vibera te nosi oznaku potvrđene zajednice.

Također, na internetskim stranicama Grada Dubrovnika dostupne su ažurirane informacije o koronavirusu s istaknutim poveznicama na posljednje podatke o epidemiji te na preporuke o zaštiti od virusa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i objave Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te drugih relevantnih izvora nadležnih tijela koja sudjeluju u suzbijanju epidemije, ali i sve obavijesti o mjerama i aktivnostima koje provode Grad Dubrovnik te gradske tvrtke i ustanove.

Hotel Gruž u suradnji s Dječjim vrtićima Dubrovnik od Doma za starije osobe preuzeo program pomoći u kući

Nakon što je Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije donio odluku da zbog pandemije koronavirusa Dom za starije osobe Dubrovnik više nije u mogućnosti pružati uslugu dostave gotove hrane iz programa „Pomoć u kući“ za 49 korisnika, a kojeg financira Zaklada Blaga Djela, od ponedjeljka je provedbu navedenog programa preuzeo Hotel Gruž.

Priprema i dostava hrane organizirana je u suradnji s djelatnicima ustanove Dječji vrtići Dubrovnik, koji obavljaju uslugu prijevoza hrane.

Hotel Gruž d.d. ujedno je i nositelj programa pučke kuhinje u Gradu Dubrovniku, a uskoro će započeti i s investicijom izgradnje Doma umirovljenika u Gružu.

Kineski grad Yangzhou Dubrovniku donirao osam tisuća zaštitnih maski

U Dubrovnik je iz Kine upućena pošiljka od osam tisuća zaštitnih maski. Riječ je o donaciji kineskog grada Yangzhoua i prvoj međunarodnoj donaciji Gradu Dubrovniku u jeku bitke s koronavirusom.

Pošiljka se u Hrvatskoj očekuje tijekom današnjeg dana, a maske će u Dubrovnik dopremiti Dubrovački vatrogasci.

Naime, kineski grad Yangzhou još od 2010. godine veže službeno prijateljstvo s Gradom Korčulom. S druge strane, Grad Dubrovnik razvija i njeguje dugogodišnje dobre odnose s Kinom, a plod te suradnje prijateljstvo je s gradom Sanyom, s kojim je protokol o suradnji potpisan prije sedam godina.

Ova donacija svakako će doprinijeti boljoj opremljenosti Grada Dubrovnika i njegovih službi te drugih nadležnih službi u suzbijanju pandemije koronavirusa. 

U svrhu prevencije bolesti, podsjetimo, Grad Dubrovnik pravovremeno je proveo nabavu dezinfekcijskih sredstava za zaštitu koja su raspoređena po svim upravnim zgradama. Nabavljeno je 2000 jednokratnih te 1000 perivih maski, 17 paketa gumenih rukavica po 1750 pari te 800 komada malih gelova za dezinfekciju ruku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA