24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNovi Zakon o zaštiti kulturnih dobara - kazne i do 100 000...

Novi Zakon o zaštiti kulturnih dobara – kazne i do 100 000 eura

Ministarstvo kulture i medija uputilo je u javno savjetovanje nacrt Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara koji se donosi nakon više od dva desetljeća. Konzervatorske smjernice ući će u komunalni red, a kazne za  uništavanje kulturne baštine predviđene su kazne i do 100 000 eura.
 

-Riječ je o zakonskom okviru koji će biti jasan, precizan i osuvremenjen, usklađen s potrebnim izmjenama u provođenju mjera zaštite kulturnih dobara, u kontekstu klimatskih promjena, energetske krize i ostalih rizika. Posebno se uvažavaju sve međunarodne povelje, konvencije, preporuke i smjernice te propisi EU, a prije svega neposredno hrvatsko iskustvo u sprječavanju rizika i upravljanja kulturnim dobrima u izvanrednim okolnostima.

Zakon daje okvir za  izradu i objavu konzervatorskih podloga za sve zaštićene kulturno povijesne cjeline upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Propisuje se javna dostupnost izrađenih podloga  putem e-usluga na portalu e-Građani i Geoportalu kulturnih dobara čime se građanima, projektantima, drugim javnopravnim tijelima olakšavaju administrativni postupci koji zahtijevaju suglasnost Ministarstva kulture i medija, kao što su izdavanje posebnih uvjeta, odobrenja, potvrda i te ostalih akata vezanih za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, povezanih s propisima iz područja gradnje i prostornog uređenja.

Nadalje, nacrt novog  Zakona predviđa da se prije poduzimanja bilo koje radnje na kulturnom dobru, od Ministarstva može dobiti prethodna konzervatorska lokacijska obavijest u kojoj su sadržane sve upute za postupanje, odnosno potrebna dokumentacija.

Definiraju se mjere zaštite za sve vrste kulturnih dobara, kao i kriteriji za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra. Detaljno se uređuje zaštita arheološke baštine i financiranje arheoloških istraživanja sredstvima državnog proračuna u slučaju izgradnje obiteljskih kuća, što nije predviđeno postojećim Zakonom. 

Precizno se uređuje zaštita kulturnih dobara u slučaju izvoza i iznošenja iz Republike Hrvatske te uvoza, odnosno unošenja iz trećih zemalja. Jasnije se i jednostavnije propisuje i postupanje prilikom provođenja mjera zaštite kulturnih dobara za vlasnike i korisnike i ostale dionike koji sudjeluju u redovitom održavanju, obnovi i zaštiti kulturnih dobara.

Radi redovitog održavanja i upravljanja javnim prostorom u kulturno-povijesnim cjelinama, propisuje se unošenje konzervatorskih smjernica u odluke o komunalnom redu. Tijekom javne rasprave očekuje se i rasprava o organizaciji mreže konzervatorskih odjela, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Zakonom su regulirane i kazne za prekršiteljem, pravne i fizičke osobe, a za pravne osobe kreću se od tri do 100.000 eura, ovisno o vrsti odnosno težini prekršaja, a taj bi se novac uplaćivao u državni proračun i trošio isključivo namjenski za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara.
 
Poveznica na e-Savjetovanje: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=25710

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA