30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNovi način izračuna plaća za sve koji rade u državnoj i javnim...

Novi način izračuna plaća za sve koji rade u državnoj i javnim službama: Bit će nagrada, ali i sankcija!

Ministarstvo pravosuđa i uprave izradilo je prijedlog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, a prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, umjesto oko 300 koeficijenata i 500 dodataka na plaću za oko 2400 različitih radnih mjesta u javnom sektoru, novi bi propis trebao definirati plaće uz pomoć samo 16 platnih razreda, navodi Jutarnji list.

Osim toga, napokon će se omogućiti napredovanje i nagrađivanje u službi, ali i kažnjavanje onih koji ne rade ili rade manje nego što bi trebali. Tako će, prema prijedlogu Ministarstva pravosuđa i uprave koji je na stolu radne skupine, u novom sustavu postojati dvije vrste sankcija: smanjenje plaće u određenom postotku za radnike koji nisu dovoljno učinkoviti, oni neće moći ni napredovati, a za one koji uopće ne rade, odnosno koji ne ispunjavaju svoje radne obveze, doći će i do isključenja iz službe, odnosno otkaza.

Novi sustav plaća u javnom sektoru trebao bi napokon ujednačiti plaće za ista radna mjesta koje obavljaju službenici. Primjerice, sada u sustavu postoje 22 radna mjesta administrativnog tajnika, a ovisno u kojoj su službi, ministarstvu ili pak agenciji, za isti posao primaju različite plaće i imaju koeficijente u rasponu od 0,824 do 1,280.

Tako osoba sa 16 godina radnog staža i srednjom stručnom spremom može na istom mjestu imati plaću od 784 do 1222 eura u bruto iznosu. Viši stručni savjetnik, pak, sada ima čak 10 različitih koeficijenata u rasponu od 1,523 do 2,3, a osoba s visokom stručnom spremom zaposlena na istom radnom mjestu 16 godina može, ovisno o mjestu rada, imati bruto plaću u rasponu od 1450 eura do 2190 eura.

U toj verziji zakona sada bi se svi ti koeficijenti rasporedili u 16 platnih razreda, koji bi se onda množili s osnovicom, koja će i dalje biti predmet pregovora sindikata i Vlade. Znatno bi se smanjili i dodaci na plaću pa ih više ne bi bilo 500, nego će samo pojedina radna mjesta imati dodatke za otežane uvjete posla.

Ideja je, kažu sugovornici, da svi u državnoj i javnoj službi ovisno o poslu koji obavljaju imaju iste početne pozicije, odnosno da za isti posao primaju istu plaću, a da ovisno o rezultatima imaju bonuse ili penale.

Uvodi se i kvalitetniji sustav ocjenjivanja, koji će uz nagrađivanje najistaknutijih zaposlenika obuhvaćati i sustav kažnjavanja loše ocijenjenih službenika, odnosno onih radnika kod kojih je zabilježena neučinkovitost u radu. Sada je taj sustav potpuno nakaradan.

Ne postoji mogućnost napredovanja na radnom mjestu iste vrste koje bi se temeljilo na učinkovitosti rada, nego se napredovanje praktički provodi rasporedom službenika na neko rukovodeće radno mjesto, što je onda podložno subjektivnom kriteriju, a počesto i političkom.

Službenici sa srednjom stručnom spremom nemaju mogućnost napredovanja, cijeli radni vijek imaju istu plaću, dobiju samo povećanje od 0,5 posto po godini staža, pa mnogi bježe iz državne službe u privatnike, a na natječaje za pojedina radna mjesta nitko se ne javlja.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA