26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaNovi broj časopisa Dubrovnik o Bukovcu i Šehoviću

Novi broj časopisa Dubrovnik o Bukovcu i Šehoviću

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku objavio je novi broj svoga Časopisa za književnost i znanost Dubrovnik 1-2/2022.

Uvodne stranice otvara tematski blok posvećen 100. obljetnici smrti Vlaha Bukovca (1855.-1922.) u kojem Lucija Vuković objavljuje tekst „Habemus piscotem!“- ciklus Vlaho Bukovac 1-3 u kojem sumira dosadašnja predstavljanja umjetničkih razdoblja velikog slikara u zemlji i inozemstvu. Luko Paljetak objavljuje esej Koje je značenje Bukovčeve slike Fantazija (Glave obitelji), Helena Brautović oslikava Bukovčev književni autoportret , Antun Maračić donosi osobni kustoski trag u tekstu Vlaho Bukovac – duh koji prožima podneblje. Ovaj tematski blok zaključuju svjedočanstva Gašpara Porente i Nade Skatolini iz životne Bukovčeve kronologije.

Drugi, obimom i najopširniji, tematski blok posvećen je dubrovačkom književniku Feđi Šehoviću (1930.) uz njegov 92. rođendan. O Šehovićevom književnom opusu, uvodno, piše Slavica Stojan Život uz knjigu, teatar i Dubrovnik, zaključujući: „Dubrovnik je u najekspresivnijem  dijelu njegova književnoga stvaralaštva ostao u središtu njegove pažnje, a njegova kontinuirana polustoljetna književna prisutnost u kulturnom i književnom životu Grada daje mu respektabilan značaj. Feđa Šehović markantno je svojem dramskim i romansijerskim opusima ispunio nekoliko zadnjih desetljeća prošlog stoljeća i postao neprijeporna književna i kulturnopovijesna činjenica dubrovačkog života.“ 

O Šehovićevom književnom i dramskom opusu pišu Krešimir Nemec Od Šehovića do Mitrovicha (i natrag) i Željka Turčinović Mediteran. Živ i životan. Slijede Šehovićeve Autobiografske natuknice i nasumični zapisi, njegova drama Zadah jednobojna cvijeća, proza Falsitat ili igra na sreću i ciklus pjesama. U rubrici Ogledi Mario Kopić, uz uvodnu bilješku, objavljuje prijevod Životinje iz Lascauxa Mauricia Blanchota. Objavljeni su prozni zapisi Dubravka Detonija Kalamota i priča Plovidba u tišini noći Davora Mojaša. Stranice časopisa posvećene poeziji otvara ciklus pjesama Uspavanke za malog plišanog medvjeda Luka Paljetak, izbor iz poezije Toma Waitsa Čičak u poljupcu u prijevodu Voja Šindolića, ciklus Spomenar Pera Pavlovića i pjesme Vite Meštrović Voli te paun iz Amarcorda.

U rubrici Film Hrvoje Ivanković objavljuje, uz zanimljiv izbor fotografija, tekst ‘Lov na milijun’, dubrovački film Luciana Albertinija koji je premijerno prikazan 1930. u Berlinu i koji je, ističe autor, jedan od posljednjih nijemih igranih filmova snimanih u Dubrovniku i koji je istovremeno postao i prvim ozvučenim filmom snimljenim u dubrovačkim ambijentima.

U rubrici Teatar objavljena su dva prijevoda Dubravka Torjanca: Od commedie dell’arte do francuskog kazališta Marie-Francoise Cristouta i Nevidljivo kazalište Augusta Boala Henryja Thoraua.

U novom broju Dubrovnika objavljeni su spomeni dr.sc.don Stanku Lasiću Petra Marije Radelja, Antoniju Sammartinu Josipa Lisca i Bebu Burinu Antuna Nodila te, na kraju, In memoriam Tomislavu Kuljišu. Ivan Viđen u Albumu nudi zanimljiv izbor nostalgičnih razglednica grada a završne stranice posvećene su osvrtima na aktualnu književnu i likovnu scenu s dubrovačkim predznakom i pregledom rada Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku u 2021. godini.

Novi broj Dubrovnika 1-2/2022. okupio tridesetak autora koji su svojim prinosima doprinijeli raznovrsnosti časopisnog štiva ali i njegovom prepoznatljivom konceptu afirmiranog izdavača kao što je Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA