33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNove mjere od 1. travnja - sve će ovisiti o razvoju situacije...

Nove mjere od 1. travnja – sve će ovisiti o razvoju situacije kroz sljedećih par dan

Na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare Stožera CZ RH, Krunoslav Capak istaknuo je kako smo u ovom tjednu iza nas imali 9 000 novooboljelih, dok je prije dva tjedna ta brojka bila 6 000. Na 18. smo mjestu u EU po broju preminulih. Prosječni udio pozitivnih u broju testiranih u posljednjih 7 dana je 18.5 posto, a u posljednja dva tjedna 16 posto.

“U ovom tjednu u pet dana imali smo 9733 nova. U prošlom tjednu je to bilo 6615. To je 47 posto više. Trenutna je incidecija 399.9. Najmanju ima Viroviitička 74.4. Najviša je 1138 i to u Primorko goranskoj županiji”, rekao je Capak i dodao kako smo u EU smo na 9. mjestu.

Kazao je kako je dosad HALMED-u prijavljeno 2 075 nuspojava cjepiva, od toga 118 na Pfizerovo, 140 na Modernino i 925 na AstraZeneka cjepivo.

Ministar Vili Beroš istaknuo je kako situacija nije dobra te kako situacija ovisi o građanima i njihovom pridržavanju mjera.

Na novinarsko pitanje, hoće li se mjere postrožavati, ministar Davor Božinović kazao je kako situacija nije dobra i kako će se 1. travnja mjere mijenjati.

“Bitno je napomenuti da mjere koje postoje su jako ozbiljne. O primjeni se može razgovarati, koliko je ona ozbiljna. Iz svega što čujemo, ne možemo biti zadovoljni. Brojevi rastu. Ovaj tjedan bi trebale stupiti na snagu mjere, mi ćemo sigurno razmotriti sve te mjere na Nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vrijediti do sredine travnja. Ali želim odmah reći da ćemo stalno pratiti razvoj epidemije. Ako se pokaže potreba, i mjere koje se donesu 1.4. ne znači da se ne mogu mijenjati i prije istoka roka od 15.4. To će sve ovisiti o tome kako će se stvar razvijati idućih dana”, kazao je Božinović.

Istaknuo je kako postoje različitosti među županijskim stožerima, neki su jako strogi, dok drugi nisu.

“Mislim da više nikome nije tajna kako se ovaj virus širi i kako se može usporiti njegovo širenje. Ukoliko se svi posvetimo tome na svim razinama, mi ćemo imati dobru situaciju”, kazao je Božinović i dao primjer Korčule, koja ima dobru situaciju i znatno ublažene mjere.

Na pitanje radi li platforma Cijepise.zdravlje.hr, izvještaj je pročitala ravnateljica uprave za e-zdravstvo u kojem stoji da se prijavilo 86.000 osoba za prijavu na cijepljenje. Sukus izvještaja je da platforma radi, a sve koji primjećuju nedostatke pozvala je da se telefonom jave na broj telefona HZZO-a.

Na pitanje ministru o neprimjerenom prozivanju liječnika obiteljske medicine, ministar Beroš kazao je kako dogovor kuću gradi i to izvan medija.

“Čudi me da neki koji javno nastupaju odbijaju sudjelovati u cijepljenju u svojim Domovima zdravlja, javno komentiraju”, kazao je Beroš.

O brzim testovima iz sline, koji se mogu odraditi bez medicinskog osoblja, Capak je kazao kako su takvi testovi na validaciji, da ih je više prijavljeno u EU, a kod nas još nitko nije prijavio takav patent. Naglasio je kako su takvi testovi puno niže kvaliteta, ali da se nada da ćemo ih uskoro ipak imati na tržištu.

Dodao je kako je kod 15 osoba od 564 uzorka otkriven južnoafrički soj, ali dominira s 80 posto soj iz Velike Britanije.

Božinović je kazao kako se predviđa olakšavanje ulaska u Hrvatsku onima koji su preboljeli koronu, cijepljenima i testiranima PCR testom, te mogućnost brzog antigenskog testa koji je na listi EU-a. Za djecu do sedam godina se neće tražiti negativan test.

“Što se tiče onih koji su preboljeli koronavirus, tražit će se potvrda od liječnika da su preboljeli koronu. Potvrda ne smije biti starija od šest mjeseci te će tako i oni moći prelaziti granicu bez negativnog testa.

Prema Božinovićevim riječima, putnici koji ulaze u Hrvatsku na graničnom prijelazu će osim PCR testa moći predočiti i antigenski test koji se često naziva i “brzi test”.

“Testiranje antigenskim testovima se izvodi uzimanjem brisa sluznice nazofarinksa/nosa, a rezultati će na vašoj e-mail adresi biti već u roku od otprilike sat vremena. Test otkriva prisutnost nukleokapsidnog antigena virusa SARS-CoV-2 u brisu nazofarinksa i omogućava bržu i pristupačniju dijagnostiku.

U slučaju da je test negativan, a osoba ima simptome, obvezno je napraviti PCR test kako bi se bolest potvrdila ili isključila”, kazao je Božinović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA