16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaKulturaNOVA KAZALIŠNA SEZONA Tišljarić najavio program do kraja godine, Dragojević posljednji put...

NOVA KAZALIŠNA SEZONA Tišljarić najavio program do kraja godine, Dragojević posljednji put sudjelovao na pressici kao glasnogovornik

U foajeu Kazališta Marina Držića ravnatelj Paolo Tišljarić je predstavio program nove kazališne sezone, a s njime je bio i još uvijek aktualni glasnogovornik Žarko Dragojević koji napušta to radno mjesto krajem ovog tjedna.

Tišljarić je odmah na početku pojasnio kako sezona ove godine počinje kasnije zbog zahtjevnih građevinskih radova koji se obavljaju u teatru.

– Riječ je o sanaciji hodnika ispred loža, a to su opsežni radovi koji su obuhvatili sva tri kata lože. Najzahtjevniji dio bilo je uklanjanje stare žbuke koja je bila neprimjerena jednom ovakvom spomeniku kulture i zapravo je zamijenjena novom. Uslijedilo je farbanje zidova i održavanje stolarije, kamena, stepeništa u tim prolazima. Drago mi je da se ti radovi privode kraju, do kraja tjedna će, nadam se, biti gotovi, a mi našu sezonu počinjemo s dva gostovanja, dvije zanimljive komedije. Prvo nam gostuje Kazalište Kerempuh iz Zagreba, sigurno jedno od najomiljenijih zagrebačkih kazališta a sigurno i najposjećenije s izvrsnom glumačkom postavom u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca. Nakon toga slijedi komedija iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku “Dva u jedan”, vodvilj koji je uvijek rado gledana forma u kazalištu i nastavak naše suradnje s HNK u Osijeku s kojim već zadnje tri ili četiri godine redovito zamjenjujemo predstave i nadamo se da ćemo uskoro i koprodukcijski povezati, rekao je Tišljarić.

U kazalištu su u tijeku probe za novu predstavu “Candide” u režiji Hrvoja Korbara.

-To je poznati naslov iz lektire, Voltaire se čita unutar gimnazijskog programa, sam Hrvoje je napravio adaptaciju ovog poznatog romana i rečenica koju svi znaju, u kojoj Candide na kraju govori da je važno samo okopati svoj vrt, dobit će jedno novo značenje. Mislim da ansambl uživa u probama, sve nekako protječe prilično glatko i mislim da ćemo dobiti jednu fantastičnu predstavu za početak sezone.

Nakon toga, našoj publici dobro poznata Livija Pandur radi adaptaciju Shakespearea. Ovaj put se uhvatila Shakespeareovih povijesnih drama. Prije svega ‘Richarda II.‘, ‘Richarda III.‘ i ‘Hernika VI.‘ iz kojeg je napravila jedan novi, zanimljivi autorski tekst u suradnji s Tiborom Hrsom Pandurom koji se zove “Kraljica” i tematizira tu žensku ulogu u Shakespeareovim komadima odnosno ulogu tih kraljica koje su uvijek u sjeni velike povijesti u Shakespeareovim djelima. Također, radimo i jednu suradnju s uvijek nam dragim Kolarinima. Radi se nova predstava “Carevo novo ruho” po tekstu Ane Tonković i sa songovima Mikija Solusa. Mislim da će ona u svakom slučaju razveseliti našu najmlađu, a nadam se i zaintrigirati ovu stariju publiku. Repriziramo našeg ‘Hamleta‘ s kojim gostujemo i u Šibeniku i u Zadru, ‘Čarobnog frulaša‘ i ‘Stolice‘ koje ćemo ove godine nominirati za Nagradu hrvatskog glumišta. Ponavljamo i našu predstavu ‘Vrag zlatne kose‘ koja je nastala u suradnji s Asterom a koju oni već neko vrijeme kod nas uspješno igraju. Od gostovanja najavio bih Black Coffee, dakle, jazz koncert poznatog zadarskog jazz benda. Oni će tim koncertom obilježiti 30 godina svog umjetničkog djelovanja i već su posjetili Split, Šibenik… U Zadru su imali veliku proslavu i nakon toga dolaze u Dubrovnik, najavio je ravnatelj KMD-a.

Tišljarić je najavio i gostovanje Teatra Rugantino s predstavom “Kronike seoske ljubavi” u kojoj igraju Sreten Mokrović i Gordana Gadžić, a najavio je i aktivno sudjelovanje u svim programima Dubrovačkog zimskog festivala.

-Imat ćemo tijekom Zimskog festivala, tradicionalno, našeg ‘Orašara‘ s Baletnim odjelom Umjetničke škole Luke Sorkočevića te dva zanimljiva gostovanja: gostuje nam Matija Ferlin s predstavom ‘Sad sam Lucky‘, to je plesni solo koji je obišao cijeli svijet, čitavu Europu. Matija je jedan od naših međunarodno najpoznatijih umjetnika. Ove godine je imao premijeru na Wiener Festwochen i stvarno mi je drago da ćemo u programu Zimskog festivala ugostiti jednog takvog umjetnika, kao i predstavu ‘Tiha noć‘ Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu nastalu u sklopu obilježavanje godine Miljenka Smoje koja će, nadam se, na zanimljiv način završiti ovu našu kazališnu godinu.

U siječnju će se najaviti nastavak sezone, no još uvijek se čeka odobrenje budžeta za iduću godinu, no Tišljarić ističe da će biti dosta zanimljivih suradnji.

-Čeka nas i izvedba naše predstave ‘Vidi kako Lokrum pere zube‘ koja je premijerno izvedena na Lokrumu u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama, a nastavljamo programske suradnje i s Ljetnim igrama, HNK u Varaždinu, Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca, a u nastavku sezone će sigurno biti zanimljivih naslova i zanimljivih gostovanja, zaključio je Tišljarić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA