28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNapustio nas je gospar Mato Jerinić, književnik, pjesnik i novinar

Napustio nas je gospar Mato Jerinić, književnik, pjesnik i novinar

Danas poslijepodne napustio nas je književnik, pjesnik i umirovljeni novinar, gospar Mato Jerinić (1939.).

Mato Jerinić kao novinar početnik radio je na RTV-u, a potom je prešao u Slobodnu Dalmaciju, dubrovačko dopisništvo, gdje je odradio cijeli radni vijek do mirovine, uključujući i izvještavanje iz opkoljenog Grada tijekom Domovinskog rata.

Aktivno je sudjelovao u radu Dubrovačkih ljetnih igara, koje su mu, kako je sam znao reći, velika ljubav. Svojevremeno je pisao scenarije za otvaranje Igara,a bio je i predsjednik Odbora za dramu.

Bio je jedan je od osnivača Društva dubrovačkih pisaca u čijem je radu aktivno sudjelovao, ali i predsjednik Likovne kolonije Trnovica, koja se, u njegovom rodnom selu u Dubrovačkom primorju, održava već 20. godina za redom. Osim nabrojenog, Jerinić je bio i predsjednik Udruge antifašista Dubrovnik.

Mato Jerininić cijeli je život pisao, nemoguće je nabrojiti sva njegova djela, od novinskih članaka do pjesama, proze, dječje književnosti, do epigrama, aforizama, satira. Do sad je izdao 27 knjiga. U siječnju ove godine posljednju “Oči straga glave” u izdanju Društva dubrovačkih pisaca.

Kad umire čovjek, umire dio svijeta,

            i zemlja postaje teža za jednu raku,

            crnja za jednu jamu i jedan zakucan kovčeg,

riječi su kojima je gospar Mato ispratio 2015. svog prijatelja na posljednji počinak, a sad s istim riječima i mi možemo ispratiti njega uz jedno veliko hvala na svemu što nam je ostavio u nasljedstvo.

Obitelji i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA