29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaSportNapustio nas je gospar Hrvoje Kačić

Napustio nas je gospar Hrvoje Kačić

U 91. godini života napustio nas je velik jugaš, briljantan sportaš, vrhunski intelektualac i diplomat, gospar Hrvoje Kačić.

Prof. dr. sc. Hrvoje Kačić bio je sveučilišni profesor i odvjetnik, stručnjak u području pomorskog prava, rođen 1932. godine u Dubrovniku. 

Vrhunski igrač, svjedoci govore najbolji vaterpolist Juga ’50-tih godina prošlog stoljeća, izvanredan stručnjak međunarodne razine u pogledu pomorskog prava, te nadasve veliki hrvatski domoljub. Ovo potonje mu je umnogome i otežalo igračku karijeru.

To je sve u nekoliko riječi, dr. Hrvoje Kačić koji se rodio 12. siječnja 1932. u Dubrovniku. Sav je igrački vijek bio i ostao vezan isključivo uz Jug. Toliko odan da nije želio, u doba služenja vojnog roka u tadašnjoj vojsci, pristupiti splitskom Mornaru koji je bio mornarički klub. On se doslovno drži maksime ‘Jednom jugaš – uvijek jugaš’. Makar, bilo je tu i njegovog domoljubnog ponosa.

Hrvoje Kačić je u bivšoj državi kao sportaš, trpan u zatvor, oduzimana putovnica itd. U ćeliji je završio iz političkih razloga jer je 1952. nakon nogometne utakmice Dinamo – C. zvezda u kojoj su Zagrepčani pobijedili, Kačić slavio na ulicama Dubrovnika. Pod etiketom “hrvatskog nacionalizma” strpan je u zatvor. Zbog toga čak nije bio u mogućnosti ići na Olimpijske igre u Helsinki 1952., već je kao sudbenu kaznu od 30 dana zatvora, gradio obalu u Cavtatu ispred tadašnjeg policijskog ili milicijskog hotela. Početkom ’50-tih godina u čak mu je tri navrata oduzimana putovnica, a kada je 1957. u anketi ondašnjeg “Narodnog sporta” ili danas “Sportskih novosti” proglašen najboljim sportašem u Hrvatskoj, vlasti su zabranile da se ta nagrada Kačiću uopće dodijeli!? Iste je godine međutim proglašen Sportašem Dalmacije

Kao igrač je bio dijelom iznimne generacije. Srebro s EP u Beču 1950. bila je prva reprezentativna medalja uopće. Godine 1957. proglašen je i najboljim igračem u ono  doba silno prestižnog i jakog međudržavnog turnira “Trofeo d’Italia”. S dubrovačkim je Jugom 1951. osvojio naslov prvaka, posljednji tog kluba u staroj gradskoj luci, iako su službeno tadašnje državne sportske vlasti bile čak poništile to prvenstvo. Zbog prijepora s utakmice Jug – Mornar.

U samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj, Hrvoje Kačić se smjesta stavio u službu domovini, a tu je bio od nemjerljive pomoći. Kao doktor pomorskog prava, od 1994. do 2001. bio je predsjednik Državne komisije za granice Republike Hrvatske. Osobito su zapaženi bili njegovi radovi i utvrđivanje pomorske granične crte u Savudrijskoj vali, pa kod poluotoka Prevlake itd. Kao nezavisni je zastupnik bio u Saboru od 1990. do 1994., te je vodio Odbor za vanjsku politiku Sabora. Sudjelovao je u donošenju prvog Ustava Republike Hrvatske, bio je članom niza državnih komisija, a predstavljao je Hrvatsku i vodio saborska izaslanstva na više međunarodnih skupova u začecima naše nezavisnosti, te u posjetima Vijeću Europe, NATO savezu, ondašnjoj Konferenciji, a danas Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju…

IZVOR: HVS

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA