18 C
Dubrovnik
Četvrtak, 6 svibnja, 2021
NaslovnicaVijestiNakon skoro dvadeset godina srednja baletna škola ponovno u Dubrovniku

Nakon skoro dvadeset godina srednja baletna škola ponovno u Dubrovniku

Iduće školske godine, u rujnu 2021., u Dubrovniku će s radom započeti srednja baletna škola. Vijest o proširenju djelatnosti Umjetničke škole Luka Sorkočević, potvrdio nam je ravnatelj Slobodan Begić. Velika je to vijest za ovu dubrovačku srednju školu u kojoj je 2002. svoje obrazovanje završila posljednja generacija baletnih plesačica. “Izuzetno smo sretni, pogotovo naše učenice koje će najesen upusti prvi razred”, istaknuo je Begić.

Po prvi put nakon 1998. godine u Dubrovniku će s radom započeti srednja baletna škola. Resorno ministarstvo odobrilo je proširenje djelatnosti Umjetničke škole Luka Sorkočević, potvrdio nam je to u telefonskom razgovoru ravnatelj Slobodan Begić te dodao kako će s radom započeti najesen, kad će biti upisana i nova genracija.

„Danas smo od Ministarstva obrazovanja i znanosti dobili rješenje za proširenje djelatnosti, odnosno otvaranje srednje baletne škole. Ideja se rodila početkom tekuće školske godine. Imamo izvanrednu generaciju od pet do šest djevojčica koje bi najesen trebale upisati srednju školu”, kazao nam je u telefonskom razgovoru Begić te pojasnio da se zapravo radi o deficitarnom zanimanju.

“U našim kazališnim kućama plešu uglavnom strane baletne plesačice. Za bavljenjem baletom potreban je poseban talent i konstrukcija tijela. Rijetko se događa da se dogodi jedna ovakva generacija, no mi smo imali tu sreću. Naše učenice su talentom i dosadašnjim radom, a osvajale su i nagrade, zaslužile upisati srednju školu”, pojasnio nam je ravnatelj te dodao kako je odluka o proširenju djelatnosti Umjetničke škole Luka Sorkočević izglasana je i na Županijskoj skupštini.

“S obzirom na trenutačno financijsku situaciju koja je zbog pandemije itekako složena bilo upitno hoće li zahtjev biti usvojena, ali da ga je odobrilo i Ministarstvo financija”, kazao nam je Begić te potvrdio kako škola ima potreban kadar, kao i tradiciju te da su ostvareni svi uvjeti za izvođenje nastave.

„ Uredili smo dvoranu, nabavili kostime, trikoe i papučice te predali popis nastavnika koji će izvoditi nastavu“, kazao je Begić te istaknuo kako profesionalni vijek baletnih plesačica relativno kratak

„One se počinju profesionalni baviti svojim poslom s 18, 19, godina, a ovisno o fizičkoj konstrukciji i izdržljivosti mogu plesati do 32, 33 godine života. Rano se moraju baviti poslom što podrazumijeva da će već tijekom srednje škole profesionalno stasati. Škola će imati otvorenu mogućnosti pokretanja projekata, već planiram prijave na europske fondove kako bi mogli sklopiti orkestar, jer su baletne predstave uz pratnju orkestra javne. Imat ćemo mogućnosti da ovu generaciju ispratimo u najboljem mogućem smislu“, istaknuo je Begić.

Kad je pak u pitanju nastavnički kadar Begić je kazao kako redovna nastavnica odlazi u mirovinu, no kako je planiraju zadržati kao vanjskog suradnika.

„Imat ćemo još jednu nastavnicu baleta, te pet-šest vanjskih suradnika, i to tako da ćemo recimo nastavu iz predmeta Folklor dogovoriti s Linđom, a određene predmete koji su vezani za glumu, netko iz Kazališta Marina Držića. Mnogi će profesori imati i pojačanu stanicu. Najvjerojatnije ćemo zaposliti i još jednog korepetitora za klavir“, kazao nam je Begić.

“Iznimno smo sretni, a pogotovo učenice koje će ove jeseni upisati prvi razred”, zaključio je Begić.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

đ

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić