5.8 C
Dubrovnik
Subota, 29 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiNačelnik PP Gruda snimljen kako kroz šumu unosi kutiju iz BiH. Tvrdi...

Načelnik PP Gruda snimljen kako kroz šumu unosi kutiju iz BiH. Tvrdi da je bila puna ambalaže od napitaka koje je popio s kolegama iz Trebinja

Sindikat policijskih službenika oglasio se priopćenjem u kojem načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Ivana Pavličevića, proziva da ne odgovara na upite sindikata o tajnoj snimci kamere za nadzor državne granice koja je snimila djelatnike kojima je on nadređen u ilegalnom prelasku državne granice.

Kako pojašnajvaju, Pavličeviću su ranije uputili dopis vezan za Izvješće Službe za unutarnju kontrolu MUP-a od 20. studenog 2020. u kojem je nepobitno utvrđeno da su djelatnici Postaje granične policije Gruda, načelnik Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo, prešli državnu granicu u policijskim odorama izvan graničnog prijelaza, piše Telegram.

Nadalje, utvrđeno je da su kroz šumu i dalje makadamskim putem te opet izvan graničnog prijelaza, u Republiku Hrvatsku unijeli kartonsku kutiju nepoznatog sadržaja. Time su izbjegli graničnu kontrolu, ali nisu znali da ih je pritom snimila mobilna kamera za nadzor državne granice.

Kako navodi Sindikat, provjerama od strane Službe za unutarnju kontrolu MUP-a nije bilo moguće utvrditi sadržaj koji je načelnik Klarić nosio u kartonskoj kutiji, dok se prema njihovoj izjavi u njoj nalazila “plastična ambalaža od toplih napitaka konzumiranih tijekom sastanka s policijskim službenicima iz Trebinja (BiH)”, pa je slijedom toga navod iz anonimnog podneska od strane Službe za unutarnju kontrolu MUP-a ocjenjen nepotvrđenim.

Iz Sindikata policijskih službenika načelniku PU dubrovačko-neretvanske poručuju kako je “sasvim neživotno i doista smješno” da je takav navod načelnika i njegovog pomoćnika uvažen, kako od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a, pa tako i od njega.

“Pa se samo može zaključiti da svaki građanin, a osobito policajac u policijskoj odori, može prelaziti državnu granicu gdje ga je volja i prenositi stvari preko državne granice na identičan način izbjegavajući time graničnu kontrolu, ali pod uvjetom da ih sakrije u kartonsku kutiju i zasigurno nakon toga neće biti procesuiran”, zaključuje Sindikat ironično.

Pavličevića podsjećaju kako su policijski službenici, osobito rukovodeći, dužni poznavati zakonske propise i pridržavati ih se, kao i svaki građanin, pa su samim time bili dužni znati način i mjesto prelaska državne granice te na koji određene stvari mogu unositi u Hrvatsku i iznositi izvan nje.

Naglašavaju da su načelnik postaje Grude i njegov pomoćnik počinili dva prekršaja iz članka 42. Zakona o nadzoru državne granice kojim je zapriječena kazna zatvora do 30 dana ili novčana kazna u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna.

“Prvi je prelazak državne granice izvan graničnog prijelaza koje su počinili oba rukovodeća policijska službenika, a drugi je izbjegavanje granične kontrole kojeg je počinio Matko Klarić, načelnik Postaje granične policije Gruda”, navodi Sindikat te potom njihovog nadređenog Pavličevića podsjećaju da su ga ranije već pitali je li (i ako nije, iz kojeg razlog nije) pokrenuo disciplinski postupak protiv Klarića?

Budući da do danas nisu zaprimili njegove odgovore, iako je zakonski rok protekao, Sindikati su Pavličevića obavijestili da požuri te pritom o svemu obavijestili Ured glavnog ravnatelja policije, Službu za unutarnju kontrolu MUP-a, ministra, premijera i “sve druge relevantne institucije u Europskoj uniji i Hrvatskoj”.

IZVOR: Telegram/FOTO:PP Gruda

2 KOMENTARI

    • Ako je tako pošten i bezgrešan, -KAKO i ZAŠTO- se dogodio onaj slučaj lani u vezi mobinga nad jednom službenicom i nezakonitog pokušaja prijema službenica? Nitko ne zna da li je snosio konzekvence, i-koje?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]