14.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaDupromoNA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: Prirodne i zdrave zamjene za šećer

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: Prirodne i zdrave zamjene za šećer

Prirodne i zdrave zamjene za bijeli šećer trebali bi što prije početi koristiti. Bijeli šećer nije samo prazna kalorija već je nekoliko istraživanja pokazalo da je puno opasniji.

Nije veliki problem ako ga konzumirate povremeno, ali u većim količinama šećer vas polako ubija, ističu znanstvenici, koji tvrde da u većim količinama šećer dovodi do oštećenja jetre, podiže krvni tlak, povećava rizik od dijabetesa, karcinoma i srčanih oboljenja, remeti rad hormonalnog sustava i potiče pretilost.

Prirodne i zdrave zamjene za bijeli šećer sve su pristupačnije, na policama Butige Zdravlja otkrite neke od njih.

Med je prva alternativa šećeru koja većini ljudi prvo padne na pamet. Često se predstavlja kao idealna zamjena za šećer, ali ta je činjenica sporna. Ljudi, koji loše podnose šećer (alergija, hiperaktivnost), mogu isto tako reagirati na med. Med ima visoki glikemični indeks i pogađa tijelo slično rafiniranom šećeru. Međutim, većina ljudi lakše probavlja med nego šećer.

Derivat lista istoimene biljke, stevija je prirodni zaslađivač koji snižava razinu šećera u krvi, visoki krvni tlak i smanjuje osjećaj gladi. Čak je 300 puta slađa od bijelog šećera pa se koristi u minimalnim količinama. Njezina primjena je vrlo široka, od raznih napitaka do hrane pripremljene na razne načine, uglavnom pečene.

Javorov sirup ima 52 kalorije po žlici. Ima visok sadržaj minerala u tragovima, kao što su cink i mangan, koji povoljno utječu na zdravlje srca i smanjuju razinu kolesterola u krvi. Jedini nedostatak javorova sirupa je njegova cijena. Možete ga upotrijebiti za zobenu kašu, kao umak za salatu, u glazuri, čokoladnim preljevima, i, naravno, na palačinkama i vaflima koji su ga proslavile

Goji bobice stižu s Himalaje gdje za njih već znaju stoljećima te ih koriste kao sastojak ne samo u mnogim receptima, već i u medicini zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Aziji ih čak nazivaju ‘crvenim dijamantima’. Polisaharidi koje sadrže goji bobice djelotvorni su kod mršavljenja, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću, koja savršeno zamjenjuje šećer.

Ksilitol je također prirodni šećerni alkohol, kojeg u prirodi ima u vlaknastom voću i povrću, ali i u ljudskom tijelu. Dobiva se iz kore breze ili kukuruznih klipova. Izgledom i okusom je vrlo sličan saharozi, a slično se ponaša kod kuhanja (jedino se ne može karamelizirati te nije pogodan za tijesta s kvascem jer se tijesto ne digne). Sadrži 40% manje kalorija od saharoze. Poznat je od davnina i navodno je ljekovit, ali ovo nije dovoljno znanstveno istraženo. Ni ksilitol ni sorbitol ne uzrokuju karijes, dapače – ksilitol se koristi za poboljšanje higijene usne šupljine.  

Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:

Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22

Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati

sponzorirani članak, Izvor: TEKST/ FOTO Tvornica zdrave hrane

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA