20 C
Dubrovnik
Naslovnica Dupromo NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: Pahuljice ili mekinje - koja je razlika?

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: Pahuljice ili mekinje – koja je razlika?

Osim zobenih pahuljica često se u raznim receptima pojavljuju i zobene mekinje (posije) koje posebno igraju glavnu ulogu u dijetalnoj prehrani i skidanju kilograma. Dakle postoji razlika između zobenih pahuljica koje su često sinonim za kvalitetan doručak te zobenih mekinja koje sve češće pronalaze mjesto u mnogim tanjurima.

Zbog svojeg sastava i djelovanja, mekinje su nutritivno, ali i zdravstveno vrlo kvalitetna namirnica. S obzirom na njihov visok udio vlakana, pšenične mekinje pozitivno utječu na probavu, zdravlje crijeva, ali i razinu kolesterola i brzinu metabolizma. Posije reguliraju probavu i dokazano povoljno utječu na sprječavanje karcinoma dojke i debelog crijeva.

Mnoge bolesti mogle bi se spriječiti redovitim (svakodnevnim) pražnjenjem crijeva, bilo da se radi o deformaciji crijeva u obliku stvaranja vrećica (divertikula) koje su sklone upalama ili da se spriječi negativno djelovanje toksina iz otpadnih tvari.

Posije ili mekinje su zapravo “košuljice”, ljuske od zrna žitarica – zobi, pšenice, heljde…

Bogate su vlaknima, prirodno sadrže malo kolesterola i natrija. Dobar su izvor bjelančevina i željeza, magnezija, fosfora i selenija, kao i tiamina (vitamina B1).
Najčešće se mogu kupiti usitnjene, samljevene i još uvijek su nešto manje poznate od pahuljica, ali su jednako hranjive i mogu se koristiti u raznim jelima. 

ZOBENE PAHULJICE I ZOBENE MEKINJE

I jedne i druge su produkt od zobi, a njihova osnovna razlika je da su mekinje samo površinski sloj zrna zobi (ljuska zobi) te su nastale njezinim mljevenjem, dok su pahuljice obrađeno cijelo zrno zobi. Mekinje (posije) manje poznate no jednako hranjive kao i zobene pahuljice također se koriste u mnogim jelima. Vrlo često se koriste kod pripreme kruha, kod izrade muffina ili palačinki. Također mogu se dodati omiljenim pahuljicama od drugih žitarica ( kamuta, pira, riže), a mogu se koristiti čak i u salatama. Zobene mekinje imaju malu kalorijsku vrijednost pa se zato često koriste u dijetalnoj prehrani, a izuzetno su bogate vlaknima pa povoljno utječu na normalnu probavu.

Zobene pahuljice možete, ali ne morate kuhati. Dovoljno je da ih namočite u običnom ili nekom drugom mlijeku (bademovo, rižino, sojino), jogurtu, vodi i ostavite da malo stoje, zatim dodate voće, steviju/sladilo/med, cimet, sjemenke ili orašaste plodove.. Kombinacija je bezbroj, a dobit ćete ukusan i zdrav obrok. Slično je i s posijama. Lako ih je ubaciti u brojna jela – od baze za popečke do kaše.

PŠENIČNE PAHULJICE I PŠENIČNE MEKINJE

Pšenične pahuljice su proizvod dobiven prešanjem oljuštenog zrna pšenice. Odlične su kao jutranji obrok uz dodatak jogurta i voća, a mogu se koristiti i kao dodatak slanim i slatkim jelima.

Pšenica je naročito bogata aminokiselinama, mineralima i vitaminima (naročito vitaminom C). Pahuljice mogu djelovati kao antikancerogene tvari tako što ubrzavaju metabolizam estrogena, poznatog promotora raka dojke. Sastav antioksidanata u pahuljicama 20 puta je veći nego u bijelom brašnu. Antioksidanti u cjelovitoj prehrani doprinose zaštiti od srčano-krvožilnih bolesti. Bez šećera.

Pšenične mekinje su bogate celulozom, vlaknima, mineralima i vitaminima. Istovremeno, prirodno sadrže malo kolesterola i natrija. Dobar su izvor bjelančevina i željeza, magnezija, fosfora i selena, kao i tiamina (vitamina B1). Priprema pšeničnih posija je vrlo jednostavna – dovoljno je ubaciti ih u jogurte, blendane sokove odnosno smoothije ili druge napitke i ostaviti da kratko odstoje prije konzumacije.

Mogu se dodati i u tijesto za muffine ili palačinke, kao i u pahuljice drugih žitarica. Također, pšenične posije se često stavljaju u kruh, uz druge žitarice.

Kada govorimo o okusu, mekinje i pahuljice istog su okusa!

Razlika je u teksturi i načinu pripreme jer pahuljice su veće i čvršće, dok su mekinje sitnije i kremastije. Da bi obrok bio ukusniji i jednim i drugim dodajte voće (banane, maline, borovnice, jagode, jabuke – izbor je orgoman), zasladite s medom, javorovim ili agavinim sirupom, možete dodati cejlonski cimet, i zaliti ih mlijekom ili nekim biljnim napitkom, može i jogurt i ukusan doručak ili međuobrok (pa čak i desert) je gotov!

Butiga zdrave hrane, TC Mercante
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati

sponzorirani članak, IZVOR: tekst/foto: Tvornica zdrave hrane

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

MASLINAR: Kako otopinom propolisa zaštititi biljku od lisnih i štitastih uši?

U ovotjednom izdanju portala Dubrovnikneta i časopisa Maslinar.com govorimo o propolisu. Propolis se koristi kao zaštitno sredstvo u preventivi razvoja biljnih bolesti...

Niste pogledali “Maru Fjočicu”?

Naši Kolarini pozivaju sve one koji nisu još pogledali "Maru Fjočicu" da dođu na Mrtvo zvono u utorak, 29. i u srijedu...

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI – FESTIVALSKO IZDANJE: Laureati Dana hrvatskog filma, frankofoni filmovi

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na 29. izdanje Dana hrvatskog filma koji su završili dodijelom nagrada najbojim novim domaćim kratkim...

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić