13.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 30 studenoga, 2022
NaslovnicaVijestiNa današnji dan prije 7 godina 10 000 Dubrovčana reklo je NE...

Na današnji dan prije 7 godina 10 000 Dubrovčana reklo je NE golf resortu na Srđu

Na današnji dan, 28. travnja 2013. godine u Dubrovniku se održao prvi referendum, kojeg su u gotovo nemogućim uvjetima svojim potpisima pokrenuli građani. Deset tisuća Dubrovčana tada se izjasnilo PROTIV izgradnje golf resorta na Srđu. Usprkos žestokoj kampanji protiv referenduma, građani su rekli svoje mišljenje, no zbog potpuno nelogičnog Zakona o referendumu u kojem i danas stoji da su rezultati referenduma na lokalnoj razini važeći ukoliko na njega izađe 51 posto registriranih birača, a na državnoj razini taj uvjet nije potreban, rezultati prvog građanskog referenduma nisu postali obvezujući.

Ipak stvari su se nakon referenduma i žestoke kampanje promijenile. Na lokalnim izborima koji su uslijedili u svibnju iste godine u Gradsko vijeće ulaze tri člana inicijative Srđ je naš, koji unose velike promjene u rad vijeća, ponajprije detaljnim čitanjem materijala za predložene točke i vrlo konstruktivnom raspravom.

Na referendum se odazvalo 31,51 posto birača.  Za projekt je glasalo 1846 (15%) glasača dok je protiv bilo 10.051 glasač (84%). Zbog krajnje restriktivnog Zakona o lokalnom referendumu, samo izlaznost veća od 50% čini refefendumsku odluku obvezujućom. Stav 10.000 birača  koji su se izjasnili protiv izgradnje golf resorta na Srđu je jednak broj birača koji je izabrao gradonačelnika, i 54% od ukupnog broja birača koji su izašli 3 tjedna kasnije na lokalne izbore.

Nakon što su Srđevci ušli u gradsku vijećnicu, sve dotad suprostavljene stranke sklapaju Dubrovački dogovor, koaliciju (HNS – HDZ – HSP AS – SDP – HSS – DDS) protiv 10 000 građana i u kolovozu na sjednici Gradskog vijeća sa 16 glasova za, sedam protiv i jednim suzdržanim izglasan Urbanistički plan uređenja tzv. Športsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka-sjever i Bosanka-jug. Sjednicu je dočekao i ispratio sedmosatni prosvjed više stotina građana ispred Gradske vijećnice, obilježen blokadom ulaza vijećnicima u Gradsku vijećnicu i velikim brojem oklopljenih policajaca.

Inicijativa Srđ je naš nastavila je svoju borbu u vijećnici, ali i izvan nje u sudskim procesima, od koji neki i danas traju. Nakon velikih obećanja investitora Razvoj Golfa o investicijama, otvaranju novih radnih mjesta, čim se usvoji Urbanistički plan, danas imamo neobnovljenu tvrđavu Imperijal i veliku tužbu koju na Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu (ICSID – International Centre for Settlement of Investment Disputes) protiv Republike Hrvatske vodi tvrtke Elitech i Razvoj Golf tražeći odštetu od čak 500 milijuna eura ili 3,75 milijardi kuna.

Zanimljivo je kako je Europski sud procese koji se vode na tom arbitražnom sudištu, a slijedom trgovačkih ugovora između država, proglasio neusklađenim s europskom pravnom stečevinom, no u ugovoru, koji je Hrvatska potpisala s Nizozemskom, gdje je registrirana tvrtka majka Razvoj Golfa, stoji kako i nakon raskida ugovora njegove stavke vrijede još 7 godina.

Kad bi se hrvatsko pravosuđe, ozbiljno i detaljno pozabavilo slučajem Srđa, sigurno bi se pronašli oni koji su se “lijepo” okoristili na račun javnog interesa, a u slučaju da ipak RH izgubi proces, možda bi se od njih mogla naplatiti odšteta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA