23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNA DANAŠNJI 1667. Velika trešnja razorila Dubrovnika, stradalo 42 posto stanovništva

NA DANAŠNJI 1667. Velika trešnja razorila Dubrovnika, stradalo 42 posto stanovništva

Na današnji dan, 6. travnja 1667. godine, Dubrovnik je pogodio razorni potres koji je ostao upamćen kao „Velika trešnja“.

U nastavku donosimo tekst o Velikoj trešnji koju su pripremili Dubrovački muzeji.

“Nakon potresa izbili su i požari, a pljačkaške horde opustošile su ono sto je ostalo od Grada. Sve stambene i javne zgrade u staroj gradskoj jezgri bile su ili srušene ili oštećene.

O broju poginulih stanovnika starog Dubrovnika može se govoriti samo na temelju procjena, jer suvremenici potresa nisu znali točan broj gradskog stanovništva, a popis žrtava nije nikada napravljen.

Nakon Velike trešnje, izvještaji očevidaca donosili su pretjerane procjene poginulih, a pretjerivale su i dubrovačke vlasti u apelima za pomoć razrušenom gradu. O broju preživjelih stanovnika pisali su i stranci, koji su, po svemu sudeći, samo prenosili kazivanja očevidaca. I procjene u suvremenoj historiografiji o broju stanovnika Dubrovnika uoči i nakon potresa se razlikuju.

Prema najnovijim procjenama akademika Nenada Vekarića, u Dubrovniku je uoči potresa živjelo oko 4.500 stanovnika. U Velikoj trešnji život je izgubilo oko 1.890 ljudi ili 42% cjelokupnog stanovništva”, navodi se na Facebook stranici Dubrovačkih muzeja.

U nastavku pogledajte Animaciju Velikog potresa u Dubrovniku 1667. (Izložba “Stjepan Gradić – otac domovine”, Dubrovački muzeji, 2013.)

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA