29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDoris Košta i Čedo Prodanović o današnjem suđenju za HE Dubrovnik

Doris Košta i Čedo Prodanović o današnjem suđenju za HE Dubrovnik

Danas je na Županijskom sudu u Dubrovniku održano posljednje ročište u ovom ciklusu suđenja za tragediju u HE Dubrovnik u kojoj su u siječnju 2019. poginuli Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko. Svjedočili su inženjer Miljenko Miljak, odgovorna osoba tvrtke Apsida, koja je izradila projekt obnove strojarnice i vodospreme u elektrani slijedom kojeg su se, između ostalog mijenjale obloge na zidu i stropu strojarnice, koje su u požaru potpuno izgorjele. Drugi svjedok bio je Ivica Sikavica inženjer zadužen za vođenje radova na obnovi ventilacije i klimatizacije elektrane iz tvrtke Denton iz Splita koja je izvodila te radove.

Nakon suđenja odvjetnik Čedo Prodanović, koji brani Nikolu Rukavinu, direktora HEP Proizvodnje, sumirao je današnji dan iz svoje perspektive.

-S jedne strane imate gorive ploče, koje su nekad prije bile ugrađene u strojarnici, a kod konstrukcije obnove se to uzimalo zdravo za gotovo i propustilo se učiniti, kod zamjene tih ploča, analizu svojstva. To nije rađeno jer se pouzdalo u prijašnju situaciju, odnosno smatralo se kako postoji uporabna dozvola i da je s tim pločama sve OK. To smo saznali od prvog svjedoka. Imamo dvije teze na suđenju. Jedna da je bila riječ o konstrukcijskim radovima za što treba građevinska dozvola te druga da je riječ o kozmetičkim radovima za koje ne treba dozvola. Mom branjeniku i njegovom kolegi, koji ga je zamijenio, stavlja se na teret da su svjesno izbjegavali građevinsku dozvolu, koju je prema mišljenju Ministarstva trebalo izvaditi, kako bi izbjegli kontrolu eksternih nadzornih organa, što bi graničilo sa situacijom da oni namjerno izazivaju opasnu situaciju koja može dovesti do neželjenih posljedica, koje su nažalost nastupile. Mi se s tom tezom ne možemo složiti. Predmet naših nastojanja u budućem dijelu suđenja je da se utvrdi, uz pomoć sudskog vještaka, da li je u postupku trebalo ishoditi građevinsku dozvolu, jer mišljenje Ministarstva nije obvezujuće, ili ne jer se radilo o radovima manjeg obima, kazao je Prodanović.

Doris Košta, koja zastupa obitelji poginulih također je komentirala današnje ročište.

-Pozivanje na to da je postajala uporabna dozvola iz 1968. je apsurd. HEP u trenutku kad je dobio mišljenje Ministarstva da treba ishoditi građevinsku dozvolu, mijenja nadležnost izdavanja takvo zvane uporabne dozvole. Koristi zakon iz 2011. o građenju, koji kaže idemo na legalizaciju objekta. Tu se nije radilo o legalizaciji, jer je bio objekt bio legaliziran i ima uporabnu dozvolu. A sve su radili kako bi se izbjegla vrlo složena procedura koju zahtjeva građevinska dozvola, pogotovo građevina kao što je hidroelektrana. To je strašno, prvenstveno jer je HEP u vlasništvu države, pa se postavlja pitanje, ako se to tako radi u jednom takvom sustavu, kakva je situacija kod drugih subjekata kojima država upravlja, zaključila je Košta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA