15.8 C
Dubrovnik
Petak, 7 listopada, 2022
NaslovnicaInfocentarMUZEJI I GALERIJE KONAVALA: Radionica za djece i predavanja o dvije izuzetne...

MUZEJI I GALERIJE KONAVALA: Radionica za djece i predavanja o dvije izuzetne žene

Muzeji i galerije Konavala u narednim su danima pripremili zanimljive i raznovrsne programe. Opise radionica i predavanja, kao i vrijeme održavanja možete pronaći u nastavku.

Radionica za djecu: Priča o amforama s morskoga dna

petak, 6. ožujka u 16 sati, Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju

vizual, dječja radionica – Priča o amforama s morskog dna

Draga djeco! Pozivamo vas na likovno-edukativnu radionicu u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala. Zajedno ćemo u tehnici karton tiska i linoreza ilustrirati priču o nezgodi koja je zatekla jedan trgovački brod s teretom amfora. Na zanimljiv i zabavan način saznat ćete nešto više o antičkim brodolomima cavtatskoga podmorja i izazovima putovanja morskim putevima u antičko doba. Radionice će se održati 06., 13. i 20. ožujka 2020. od 16 do 18 sati. Veselimo vam se!

Predavanje ususret Danu žena

subota, 7. ožujka u 18 sati, Kuća Bukovac

vizual, predavanje o Jelici Bukovac

Ususret Danu žena, Muzeji i galerije Konavala organizirali su predavanje o Jelici Pitarević, kasnije ženi Vlaha Bukovca, koje će održati Lucija Ljubić, kustos pripravnik Muzeja i galerija Konavala. Predavanje će se održati u subotu, 7. ožujka u Kući Bukovac u 18 sati, a svi zainteresirani imat će priliku saznati tko je djevojka iz Lapada koja je postala gospođom Bukovac, ženom slavnog slikara koja ga je vjerno pratila po Europi bivajući njegov životni oslonac i umjetnička inspiracija.

100 dijapozitiva za rođendan Katice Benc Bošković

ponedjeljak, 9. ožujka u 18 sati, Zavičajni muzej Konavala

vizual, 100 dijapozitiva za rođendan Katice Benc Bošković

Velika hrvatska etnologinja Katica Benc Bošković (1927. – 2006.) rođena je Konavoka upravo iz susjedstva našeg Zavičajnog muzeja, iz obitelji Bošković. Od 1954. godine zaposlena je u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Zahvaljujući njenom radu na obradi i dokumentaciji građe iz Konavala, kao i zalaganju za formiranje zbirke Zavičajnog muzeja  i istraživanjima, Konavle su sa svojom osebujnom građom postale prepoznate u raznolikom hrvatskom korpusu etnografskih oblika.

Katica Benc Bošković diplomirala je u Zagrebu, a 1980. godine na temelju dugogodišnjeg istraživanja na području Konavala u Beogradu je obranila doktorsku disertaciju s naslovom Etnološke karakteristike tekstilnog rukotvorstva u Konavlima

Objavila je šest knjiga, napisala brojne tekstove za različite stručne i znanstvene publikacije te je sudjelovala na mnogim stručnim skupovima i simpozijima. Također, autorica je brojnih postava izložaba u Etnografskome muzeju u Zagrebu, Etnografskom odjelu Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici, Mohaču u Mađarskoj, Bytomu u Poljskoj te u Barceloni.

Tijekom svojih terenskih istraživanja izrađivala je fotodokumentaciju koja je danas velikim dijelom dio fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu. Zavičajni muzej u Čilipima dobrotom obiteljskog nasljednika postao je vlasnikom dijapozitiva na kojima je dokumentiran dio njenih istraživanja po Konavlima. Vlasnik nam je ustupio i dijaprojektor na kojemu su se pregledavali takozvani dijaći.

Pozivamo vas u ponedjeljak, 9. ožujka u 18:00 sati u Zavičajni muzej Konavala na zajedničko gledanje starih dijapozitiva uz čaj i kolačiće. Vodstvo kroz dijapozitive održat će Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA