31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMokošica, Lapad i Ploče bez pedijatra - Bazdan nema broj od Dubrovkinje...

Mokošica, Lapad i Ploče bez pedijatra – Bazdan nema broj od Dubrovkinje koja bi možda mogla “uskočiti”

Dubrovnik, kao i mnogi drugi krajevi hrvatske muku muči s pronalaskom liječnika. Poseban je to problem u primarnoj zdravstvenoj skrbi. Osim što u sustav teško, zbog brojnih razloga, dolaze mladi liječnici, oni iskusniji polagano odlaze u mirovinu. Upravo odlazak u mirovinu dubrovačke pedijatrice Gordane Mićunović, a uskoro i dr. Vjere Žuvele, zabrinuo je dubrovačke roditelje koji su se zapitali hoće li njihovi mališani ostati bez liječnika. Ravnatelja Doma zdravlja pitali smo ima li rješenje i je li možda pozvao Dubrovkinju, pedijatricu Ivonu Brboru da se vrati u Grad?

Dr. Gordana Mičunović odlazi u mirovinu

-Da, doktorica Mićunović doista pred kraj godine odlazi u zasluženu mirovinu, a sredinom studenog, dakle kroz nekoliko dana, prestaje s radom, potvrdio nam je i ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan.

Na naše pitanje kako će se riješiti problem nedostatka pedijatra u Lapadu, ravnatelj Bazdan kazao nam je kako u ovom trenutku nema konkretan odgovor.

“Pregovaramo s jednom pedijatricom. Nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti, ali u ovom trenutku ne mogu ništa sa sigurnošću tvrditi”, kazao nam je Bazdan te dodao kako Dom zdravlja redovito raspisuje natječaje, no da im se na njih nitko ne javlja.

“Na specijalizaciji trenutno imamo dvije osobe. Jedna bi trebala sa specijalizacijom završiti iduće proljeće, a druga je tek započela sa specijalizacijom. Nažalost, imali smo jednu pedijatricu koja je završila specijalizaciju plaćenu od strane Doma zdravlja, no ona, a to zakon i dopušta, nije ni dana radila ovdje”, kazao nam je Bazdan te pojasnio kako se u ovakvim situacijama postupak za naknadu troškova specijalizacije može pokrenuti po isteku od godine dana od odlaska liječnika.

“Ti penali nama ništa ne znače s obzirom na to da nemamo pedijatra. Planiramo i pet godina unaprijed, prije odlaska liječnika u mirovinu kako bi ga tko imao zamijeniti, pošaljemo ga na specijalizaciju i onda ta osoba ode. To je najveći problem. Naravno i novac je problem, ali tu vjerujem da ćemo se jednog dana naplatiti putem tužbe. No, najveći je problem što ne možemo osigurati kontinuitet zdravstvene zaštite”, kazao nam je Bazdan.

Zamjene u Mokošici nema već godinu dana

Lani u listopadu dr. Miljenka Crnčić Orlić otišla je u mirovinu, nakon dužeg bolovanja te je tako ova novouređena ambulanta te stan za liječnika ostao prazan. Liječnice iz drugih ambulanta pokrivale su na smjene Mokošicu.

Kako nam je Bazdan pojasnio upravo prethodno spomenuta specijalizantica trebala je doći zamijeniti liječnicu koja je otišla.

“Moramo i ovdje reći da ne znam kako ćemo dugoročno razriješiti ovu situaciju. Tu računamo na liječnika koji bi u svibnju iduće godine trebao završiti specijalizaciju, računamo da će on preuzeti Mokošicu. Nadam se da ćemo i povoljno riješiti zamjenu za Lapad”, kazao nam je.

Pala knjiga na tri slova

Ravnatelj Bazdan potvrdio nam je i kako je i pedijatrica Vjera Žuvela pred odlaskom u mirovinu.

“Ona je svojedobno i bila pošla u prijevremenu mirovinu, pa je iz Vela Luke, gdje je prije radila, došla kod nas”, kazao nam je te ponovio da stalno raspisuju specijalizacije, no da se nitko na njih ne javlja.

Na naše pitanje znači li to da će i ambulantu dr. Mićunović pokrivati preostale pedijatrice Bazdan nam je kazao da to tek treba vidjeti.

Preostale su nam još tri pedijatrice, koje ne mogu opskrbljivati pet mjesta. Četiri mjesta mogu, ali pet baš i ne mogu. Tako da ćemo vidjeti”, poručio je Bazdan.

Podsjetimo, nakon odlaska u mirovinu dr. Mićunović i dr. Žuvela, na području Doma zdravlja Dubrovnik u primarnoj zaštiti ostaju prazne čak tri pedijatrijske ambulante: Mokošica, Lapad i Ploče. A cijelo to područje pokrivat će doktorice Sonja Horović, Nada Marković i Ivana Domić.

Je li netko kotaktirao doktoricu Ivonu Brboru, našu Dubrovkinju?

Za kraj smo upitali ravnatelja dubrovačkog Doma zdravlja Dubrovnik je li možda kontaktirao našu Dubrovkinju, pedijatricu Ivonu Brboru, koja je svojedobno radila na Pločama te pokušao s njom razgovarati o možebitnom povratku u Grad?

On nam je kratko kazao kako je nije kontaktirao jer nema njezin broj telefon te da je čuo da se skrasila negdje u Istri.

1 KOMENTAR

  1. Ma zašto mi izdvajamo iz poreza za školovanje i specijalizaciju doktora? Ili to možda oni sami plaćaju? Ako mi plaćamo, onda se ove situacije nebi trebale događati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA