12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiMJERE: Vlada plaću za ožujak donira - "Ovo će biti gora...

MJERE: Vlada plaću za ožujak donira – “Ovo će biti gora kriza od one iz 2008.”

Vlada donosi novi paket gospodarskih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu, a sve zbog krize izazvane koronavirusom.

Mjere su iznijeli premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Alardović, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Marko Pavić, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković na konferenciji za novinare.

-Ovo je sve prije nekoliko tjedana bilo nezamislivo. Nitko u ovome trenutku sa sigurnošću ne može predvidjeti koliko će ovo trajati – rekao je premijer Plenković te istaknuo kako se danas nalazimo pred puno većom krizom od one 2008. godine, te da se u ovakvim uvjetima moramo pripremiti za tešku bitku, ali i sačuvanje svakog radnog mjesta zbog čega je Vlada prošli tjedan izašla s prvom fazom gospodarskih mjera.

Istaknuo je tri mjere.

– Prva mjera je iz domene Ministarstva financija, to je beskamatna odgoda javnih davanja poreznim obveznicima s poteškoćama, nema poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ovo je mjera za prva tri mjeseca s mogućnošću produljenja na još tri. Druga važna mjera je ona koja će financirati 100 posto troška neto minimalne plaće stalno zaposlenih. Treća mjera se odnosi na mikro i male srednje poduzetnike, odnosi se na kredite za likvidnost.

Premijer je dodao kako su danas otvorena dva računa ministarstva financija, jedan za borbu koronavirusa, jedan za posljedice potresa u Zagrebu gdje svaki građanin može donirati dio sredstava. Također, donaciji će se pridružitit i ministri.

-Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni na rashodovnoj strani. Sve ove naše mjere su pripremljene na jedinstven i cjelovit način, osmišljenje su kao koncept pristupa za ovu prvu inicjalnu fazu. Mi ćemo našu plaću za ožujak donirati na račun za rješavanje posljedica potresa za Zagreb, kazao je Plenković.

Ministar Zdravko Marić istaknuo je kako se od danas mogu podnijeti zahtjevi poreznoj upravi, zasebna stranica COVID-19 i sustav e- porezne za mogućnost odgode plaćanja pojedinih javnih i poreznih davanja, a dodano je i kako će povrat poreza ove godine ići ranije.

-Poduzetnici već danas mogu podnijeti zahtjev, porezna ga obavještava u kratkom roku. Ono što je novina je da smo na određeni uspjeli uključiti i sustav na dodanu vrijednost, govorimo o poduzetnicima koji imaju godišnji promet do sedam i pol milijuna kuna. To je neka granica koja vas kvalificira, pod uvjetom da PDV nije naplaćen i da postoje dokazi za nelikvidnost, imaju odgodu do 31. srpnja, i tako svaki mjesec do svake sljedeće primjene – rekao je Marić.

Dodao je i kako će Porezna uprava djelovati i po službenoj dužnosti za sve one koji su zaustavili poslovanje, odnosno ići u smanjivanje predujma poreza na dobit.

Paket mjera Ministarstva rada i mirovinskog sustava prije svega namjenjene su onim najosjetljivijim sektorima, točnije ugostiteljima, pružanje smještaja ali i ostalim uslužnim djelatnostima.

-Poslodavci kojima je mjerama Nacionalnog stožera onemogućen rad su automatski uključeni u ovo, ali i svi drugi poslodavci koji mogu dokazati utjecaj koronavirusa na njihovo poslovanje – kazao je ministar Alardović, a dodao je i kako do ovog trenutka ima oko 7400 prijava poslodavaca koje uljučuju oko 40 tisuća radnih mjesta, te kako se 80 posto zahtjeva već obradilo.

Ministar Horvat kazao je kako za srednja i velika poduzeća Vlada u suradnji s bankama planira još jednu mjeru koja će startati 1. travnja.

Video s konferencije:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA