29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMinistrica Vučković u posjetu pelješkim vinarima potvrdila nastavak pomoći sektoru

Ministrica Vučković u posjetu pelješkim vinarima potvrdila nastavak pomoći sektoru

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u subotu, 27. ožujka 2021. godine,  nastavila radni posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pri čemu je u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića posjetila Vinariju Miloš u Stonu te OPG Vinariju Bezak u Janjini. 

„Nažalost, hrvatski vinski sektor jedan je od najpogođenijih koronakrizom  zbog čega smo na raspolaganje stavili brojne mehanizme pomoći; osigurali smo kontinuitet potpore s dodatnih 30 milijuna kuna kroz krizne mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina koje su se pokazale iznimno učinkovitima, a na ovotjednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU zatražili smo i dodatne potpore”, izjavila je ministrica Vučković u posjetu pelješkim vinarima te dodala: „Do sada je u sklopu standardnih mjera Vinske omotnice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena vrijednost potpore u iznosu od 30 milijuna kuna, ukupne vrijednosti investicija  veće od 85 milijuna kuna. Ovom prilikom pozivam i na podnošenje zahtjeva na novi natječaj Mjere 21 u sklopu kojeg je na raspolaganju 200 milijuna kuna za potporu poljoprivrednicima i MSP-ovima posebno pogođenim koronakrizom, kroz koju je u ovoj Županiji pomoć dobilo 105 korisnika u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna.” 

Dijelom i zbog navedenih kriznih mjera, Vinska omotnica u 2020. godini ima najveće iskorištenje do sada, 94 posto – odnosno, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je u 2020. godini oko 76 milijuna kuna. Također, u tijeku je Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za „Ulaganja u vinarije i marketing vina”. 

„Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom potiče lokalne poljoprivrednike te se kombinacijom financijskih instrumenata te europskih i nacionalnih sredstava pomaže vinarima, što je jako bitno za ovu županiju.  U općini Ston imamo uspješne primjere koji su postigli zaštićenu oznaku izvornosti za vinogorje Ponikve i Stonsku kamenicu, što je pravi put kako da domaćim proizvodima potvrditi autohtonost, ali i učinimo ih atraktivnijima”,  izjavio je ovom prilikom dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

„Ponikve” su upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU, a čiji  je cilj označavanje proizvoda te isticanje naziva lokaliteta, dok je „Malostonska kamenica” upisana u isti registar čime je zaštićena na području cijele EU, a potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA