21.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 rujna, 2022
NaslovnicaVijestiOdgađa se esej iz hrvatskog

Odgađa se esej iz hrvatskog

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak danas se putem Facebooka obratila ovogodišnjim maturantima i poslala im prvu jasnu poruku što se tiče polaganja ispita državne mature. Esej iz hrvatskog jezika neće se održati kako je ranije predviđeno 16. svibnja. “Teško je u ovom trenutku vidjeti koje je najbolje rješenje, no moji su cilj i namjera da ova godina završi regularno, a ne da se godina ponavlja, kao što neki zagovaraju”, poručila je ministrica, a prenio Telegram.hr.

Svaka odluka, istaknula je, trenutačno ovisi o epidemiološkoj situaciji i procjeni stručnjaka. Maturantima, koji su organizirali dvije peticije oko pitanja ovogodišnje državne mature pa u jednoj zahtijevaju njeno ukidanje, Divjak je kazala da se državna matura ne može ukinuti jer na taj način gimnazijalci ne bi mogli završiti svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Ako bismo nekontrolirano ukinuli državnu maturu, to bi zapravo značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje”, istaknula je, pojasnivši maturantima kako bi za to bilo potrebno promijeniti zakon. Dodaje i kako, s obzirom na različite informacije koje kolaju, neće biti moguće umjesto državne mature provesti prijemne ispite na fakultetima.

“Ako je epidemiološka situacija takva da se ne može održavati državna matura, još manje je moguće da vi putujete diljem cijele Hrvatske i na različitim fakultetima polažete prijamne ispite. Ono što ipak sada možemo sa sigurnošću reći je da esej iz hrvatskoga neće biti 16. svibnja”, rekla je ministrica i dodala kako će u to vrijeme, u svibnju, ipak znati kada će se i kako održati državna matura.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Screenshot

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA