28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMINISTAR ĆORIĆ U METKOVIĆU Potpisani ugovori za projekte koji doprinose uspješnom gospodarenju...

MINISTAR ĆORIĆ U METKOVIĆU Potpisani ugovori za projekte koji doprinose uspješnom gospodarenju otpadom

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenica Žaklina Marević te ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić nazočili su danas u Metkoviću potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za „Nabavu komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, koji su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor poduzeća Čistoća Metković d.o.o. Tomislav Jakić.

Riječ je o projektu vrijednom 1,8 milijuna kuna, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava 1,5 milijuna kuna, a tim će sredstvima Čistoća Metković nabaviti dva vozila zapremnine 16 i sedam kubnih metara koja će povećati operativnost u odvozu odvojeno prikupljenog otpada od korisnika.

Također, danas je potpisan i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za „Postrojenje za proizvodnju energije iz OIE Metković“, a potpisnici su bili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor poduzeća Respekt d.o.o. Tomislav Mandić.

Ministar Tomislav Ćorić čestitao je gradonačelniku Milanu i njegovim suradnicima na još jednom iskoraku u gospodarenju otpadom, istaknuvši kako će se ovim projektom zasigurno značajno pojačati infrastruktura grada u gospodarenju otpadom. Dodao je i kako će također danas potpisan ugovor o izgradnji bioplinskog postrojenja omogućiti uspješno rješavanje pitanja biootpada te dodao kako su ovi koraci značajni u ukupnom cilju Hrvatske za uspješnim gospodarenjem otpadom.

Čestitkama gradskoj upravi pridružio se i župan Nikola Dobroslavić, rekavši da su ova dva ugovora dva vrlo važna koraka u ukupnom sustavu gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji: „Kao što je poznato, županija je objavila natječaj za radove na Centru za gospodarenje otpadom, probnom objektu gospodarenja otpadom, gradovi i općine moraju odraditi svoj dio posla u recikliranju i odvajanju, a onda dolazi i biootpad, za što vidimo da ima prostora i za privatnu inicijativu.“ Župan je zahvalio svima koji su na tome radili i uspješno proveli projekte te dodao: „Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti, ali dakako zahvaljujem Ministarstvu koje nas prati u svim našim projektima; danas ovdje govorimo o gospodarenju otpadom, ali Ministarstvo nas prati i u projektima odvodnje, vodoopskrbe, zaštite okoliša i naravno gospodarstva, posebno u ovom vremenu krize prouizrokovane koronavirusom.“

Zadovoljstvo potpisanim ugovorima izrazio je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, kazavši kako su ovi projekti dokaz da se timskim radom, suradnjom Ministarstva, Fonda, jedinica lokalne samouprave i privatne inicijative može doći do rezultata.

Gradonačelnik Grada Metkovića istaknuo je: „Ovim ugovorima zaokružujemo ciklus ulaganja u održivo gospodarenje otpadom. Nakon što smo lani, među prvima u Hrvatskoj, od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja dobili 10 i pol milijuna kuna za izgradnju sortirnice, sada imamo najavu da bismo uskoro trebali dobiti 11 milijuna kuna za kompostanu. Ukupno je Grad Metković u posljednje četiri godine uložio više od 47 milijuna kuna u sustav gospodarenja otpadom, a dobili smo 125 milijuna bespovratnih sredstava.“ Milan je kazao i kako je tijekom prošle četiri godine promijenio grad u infrastrukturnom smislu, ali su nedostajala radna mjesta, a projekt geoplinskog postrojenja, važan za Metković, ali i cijelu županiju, omogućava otvaranje 70 radnih mjesta.“, zaključio je Milan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA