27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaMimika Orchestra u Art radionici Lazareti

Mimika Orchestra u Art radionici Lazareti

MIMIKA Orchestra je na koncertoj turenji na kojoj predstavlja svoj novi album „Altur Mur“ (“Hram mora” na izumrlom veljotskom jeziku s otoka Krka). 
Album je nominiran za nagradu Porin u kategoriji najbolji world music album, a dodjela nagrada održat će se 28. travnja 2023.  U stvaranju albuma je sudjelovao dvadeseteročlani orkestar s gostima predvođen skladateljem i multiinstrumentalistom Makom Murtićem.

Album je dostupan na vinilu i digitalno te će ga biti moguće kupiti i na koncertu po promotivnoj cijeni.

Ovim nas albumom, Mimika Orchestra, koju su prije 11 godina u Londonu osnovali skladatelj Mak Murtić i vokalistica Maja Rivić, vodi vas na putovanje u izgubljenu dušu Mediterana. Zaronite u tajnu maglu nošenu “tim asimetričnim balkanskim ritmovima, zidom limene glazbe iz ogromne puhačke sekcije” (Musicdeli, 2016.) i usudite se probuditi osjećaje ljubavi, smrti i postojanja uhvaćene u prolaznosti vremena. Autor glazbe, Mak Murtić, kaže da je album vizija nepostojećeg mjesta na Mediteranu, gdje se isprepliću kulturna i osobna reinvencija.

Tekstove za sklabe napisala Marta Kolega, u sklopu kreativne suradnje s Makom, od začetaka istraživanja raznih stilova Mediterana i njegove kulturne isprepletenosti, do poezije ljubavi, smrti i egzistencije: “Kreiranje tekstova za “Altur Mur” je bilo putovanje jadranskim otocima, atmosfera, način ponašanja, jezik, životni stil, pogledi na svijet. Skupila sam fraze koje imaju jak zvuk,neobičnu sliku, neobičnu ljepotu, i uklopila sam ih da ispričaju priču o (izgubljenoj) duši, pojedincu koji pokušava pronaći svoj put u ovome svijetu, priču koja odjekuje Odiseju i nosi isti slani miris mora, i kolebljiv osjećaj da ne znaš točno kamo ideš“, otkriva Marta.

Link na digitalne servise: https://bfan.link/altur-mur 

Mimika Orkestar:

Maja Rivić – vokal
Dunja Bahtijarević – vokal
Marta Kolega – vokal, tekstovi (Altur Mur)
Nika Bauman – flauta
Jelena Ilčić – oboa
Marko Lucijan Hraščanec – alt saksofon, sopran saksofon
Vojkan Jocić – tenor saksofon
Marko Gudelj – bariton saksofon
Zvonimir Bajević – truba
Valdemar Kušan – truba
Luka Žužić – trombon
Jurica Rukljić – trombon
Joe Kaplowitz – tuba
Leo Beslać – sintisajzeri, klavijature, flauta
Josip Šustić – klasična gitara , električna gitara
Viktor Slamnig – električni bas
Nenad Kovačić – udaraljke
Mario Petrinjak – bubnjevi
Mak Murtić – dirigent, skladbe

“Nakon Balkana kojim se antibregovićevskim rigorom, odnosno reafirmirajući Enescua, bacio na Divinities of Earth and Waters, Murtić se kopernikanski obratio Mediteranu odnosno Sredozemlju… Sredozemlje-pismo, a Balkan-glava, zajedno čardak ni na nebu ni na zemlji, čija povjesnica replicira nedovršenim projektima folklorista i etnomuzikologa – čuvara naše baštine. Baštine koja kao fritula-kultura, zadnjim snagama lipće uvaljana u brašno, katran i perje turističke ponude…

Murtić se kopernikanski obratio Mediteranu odnosno Sredozemlju čija povjesnica replicira čuvarima naše baštine koja kao fritula-kultura, zadnjim snagama lipće uvaljana u brašno, katran i perje turističke ponude

Altur Mur time je dostojni nasljednik i nastavljač etnomuzikološke ritualne fuzije skladatelja Mitra Subotića-Sube (1961. – 1999.), koji je prije 40 godina kombinirao folkloristiku, Satieja i Enoa, a u brazilskoj fazi iz koje pamtimo suradnje s Milanom Mladenovićem i Bebel Gilberto, svoje balkanske zasade pojačao duhom candomblea i brazilskog karnevala. Ta Subi, koji je izgorio za svoj kunst, posvećene su ključne manifestacije Novog Sada kao aktualnog projekta Europske prijestolnice kulture”, iz recenzije Vida Jeraja.

“Altur Mur” (ili u prijevodu “Hram mora”, na izumrlom veljotskom jeziku s otoka Krka) konceptualni je album Mimike Orchestra koji strši kao svjetionik ovogodišnje domaće etno jazz glazbe i nema sumnje da će ga s oduševljenjem prihvatiti svi, i kritika i publika. Sada nakon objavljivanja albuma slijedi onaj možda i lakši dio, a to je predstavljanje kompletnog materijala publici. Već smo ga imali prilike čuti djelomice na raznim koncertima, ali u finalnom obliku još ne” iz recenzije Borisa Abramovića.

Autor glazbe, Mak Murtić, kaže da je album vizija nepostojećeg mjesta na Mediteranu, gdje se isprepliću kulturna i osobna reinvencija. Ritmove i mediteranske jezike je počeo istraživati još prije tri godine kako bi pripremio ovaj album i s orkestrom vas poveo na putovanje u davno izgubljenu dušu Mediterana.
Cijena ulaznice je u pretrpodaji 8 EUR na dan 12 EUR.

Informacije i rezervacije: arl@arl.hr; inboks FB stranice @ARL.Dbk
i osobno u ARL svakog radnog dana od 12 do 19 h.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA