30.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMilanović o izboru glavnog državnog odvjetnika: treba imenovati politički i stranački posve...

Milanović o izboru glavnog državnog odvjetnika: treba imenovati politički i stranački posve neovisnu osobu

Predsjednik Republike Zoran Milanović se oglasio zbog izbora novog glavnog državnog odvjetnika.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Prema Ustavu Republike Hrvatske, članku 125., ‘Državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i prava’.

Takav ustavni položaj i zadaća Državnog odvjetništva, zajedno s ustavnom dužnošću koju imam kao Predsjednik Republike – a to je briga za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti – razlozi su zbog kojih držim potrebnim ukazati na veliku važnost izbora i imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Ne ulazeći u proceduru izbora i imenovanja glavnog državnog odvjetnika – koja je propisana Ustavom RH i koja će, vjerujem, biti poštovana – dužnost mi je upozoriti: DORH svoj ustavni položaj i zadaću može cjelovito ispuniti samo ako se na tu dužnost imenuje osobu koja je, naglašavam, politički i stranački posve neovisna, dokazano stručna i kvalificirana te neokaljanog profesionalnog i osobnog ugleda.

Svaka, današnja ili ranija, povezanost glavnog državnog odvjetnika s politikom i stranačkim interesima značila bi opasno kršenje samostalnosti i neovisnosti DORH-a što bi nedvojbeno otvorilo i sumnju u buduća postupanja te institucije.

Jer, glavni državni odvjetnik mora imati slobodne ruke za bespoštednu borbu protiv kriminala, korupcije i zlouporabe javnog novca bez obzira tko bio počinitelj, ali mora imati i hrabrosti – što je jednako važno – oduprijeti se svakom utjecaju i pritisku bez obzira od koga dolazio.

Glavni državni odvjetnik takvih osobina od državnog je interesa za Republiku Hrvatsku. Hrvatski građani s razlogom očekuju zamah u otkrivanju, progonu i sankcioniranju odgovornih za kršenja zakona. DORH nije jedini koji može i mora stati na kraj svim oblicima kršenja zakona, isto se očekuje od izvršne i od sudske vlasti. Ali, uloga glavnog državnog odvjetnika je presudna za neovisnu i dosljednu borbu protiv korupcije, pogodovanja i zlouporabe javnog novca.

Upravo zbog toga ističem važnost izbora novog glavnog državnog odvjetnika jer se ne smije nastaviti urušavanje neovisnosti i efikasnosti DORH-a kao ni gubljenje povjerenja javnosti u DORH, a čemu svjedočimo zadnjih godina.

Vodeći se svojom ustavnom zadaćom i željom da se u Hrvatskoj smanji i zaustavi pošast korupcije i zlouporabe javnog novca – koja opasno razara cijelo hrvatsko društvo i ugrožava sigurnost, razvoj i prosperitet Republike Hrvatske – pratit ću izbor novog glavnog državnog odvjetnika i bez zadrške upozoravati ne bude li taj izbor jamčio ostvarenje ustavnog položaja DORH-a kao samostalnog i neovisnog tijela.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA