28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMedicinske sestre i tehničari imaju ključnu ulogu u pružanju podrške oboljelima od...

Medicinske sestre i tehničari imaju ključnu ulogu u pružanju podrške oboljelima od šećerne bolesti

“Studeni je mjesec kad se na globalnoj razini osvještava o šećernoj bolesti, a 14. studenoga se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti. Naša Udruga je godinama u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo DNŽ, Službe za patronažu DZ Dubrovnik i Medicinskom školom, povodom Dana šećerne bolesti sudjelovala u akciji mjerenja šećera i tlaka, podjeli promotivnih materijala. Naše sugrađane smo upozoravali na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti. S obzirom na epidemiološke mjere, preporuke i ograničenja zbog pandemije Covid-19, ove godine nismo u mogućnosti nastaviti sa dosadašnjom praksom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, stoji u priopćenju Udruge Slatki život.

“Sve naše sugrađane pozivamo da i dalje budu svjesni komplikacija i posljedica koje sa sobom donosi ova bolest, pogotovo ako ignoriraju simptome i ne reguliraju svoju bolest. Naša djeca i njihove obitelji sa šećernom bolesti žive svaki dan, i znaju koliko truda je potrebno da bi bili dobro regulirani.

Cilj ovogodišnje kampanje je podići svijest o ključnoj ulozi koju medicinske sestre i tehničari imaju u pružanju podrške osobama sa šećernom bolešću. Prema podacima SZO, medicinske sestre i tehničari čine 59 posto zdravstvenog osoblja diljem svijeta.

U bolnicama u Hrvatskoj radi više od 20 000 medicinskih sestara i tehničara, a u bolničkom sustavu nedostaje ih 4 500. Od iznimnog je značaja da pružatelji zdravstvenih usluga i nositelji vlasti prepoznaju važnost ulaganja u obrazovanje i osposobljavanje medicinskih sestara i tehničara te da priznaju i unaprijede njihovu ulogu u skrbi o šećernoj bolesti.

Uz odgovarajuću stručnost i vještine medicinske sestre i tehničari mogu pružiti podršku osobama sa šećernom bolešću, kao i onima koji su u riziku od nastanka šećerne bolesti tipa 2.

Naš dan je 14. studenog i ponosno taj dan nosimo plavu boju, jer plavi krug je znak jedinstva globalne dijabetičke zajednice, a našim slatkišima ovom gestom pokazujemo da nisu sami!

Ovim putem, novo vodstvo Udruge Slatki život obavještava sve o novim kontaktima Udruge: mobitel 099/ 380 67 63 i e-mail: slatkizivotudruga@gmail.com”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA