29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMato Lakić: zagađenja zraka su kratkotrajna i nemaju značajniji utjecaj

Mato Lakić: zagađenja zraka su kratkotrajna i nemaju značajniji utjecaj

Još od početka kolovoza, svako jutro, manje ili više intenzivno, na području Dubrovnika i bliže okolice dim, koji dolazi s požarišta iz susjednih zemalja, osjeti se u zraku. Mjerna stanica za kvalitetu zraka, smještena u Zračnoj luci Dubrovnik u više navrata javljala je opasnost za zdravlje zbog povećanog zagađenja zraka, a javili su nam se mnogi čitatelji koji imaju problema s disanjem. O kakvim je zagađenjima riječ, koliko ona mogu utjecati na zdravlje, kako ih izbjeći i kako se kontrolira kvaliteta zraka u našoj županiji pitali smo ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mata Lakića.

-Nažalost Zavodi za javno zdravstvo prema našim zakonima nemaju nadležnost nad mjerenjem kvalitete zraka, podatke skuplja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a o eventualnim zagađenjima građane bi trebale informirati jedinice lokalne uprave. U našoj županiji imamo tri takve stanice jedna je u Zračnoj luci Dubrovnik, druga u Opuzenu, a treća, koja trenutno nije u funkciji, je na Žarkovici. Razgovarao sam s ljudima u Ministarstvu o podacima posljednjih dana, kazao nam je Mato Lakić.

On tvrdi kako zagađenja zraka ozonom i sitnim lebdećim česticama (PM2.5) povremeno tijekom dana prelaze dozvoljene vrijednosti, no kako je riječ o kratkoročnim zagađenjima na koja se nažalost ne može utjecati.

-Zagađenje zraka izazvano prizemnim ozonom nastaje zbog pojačanog prometa, osobito je prisutno u oko 12 do 13 sati, kad je promet najgušći i kad je najjače sunčano zračenje. Prema kraju dana ona opada, a tijekom noći količina prizemnog ozona se normalizira. Na to možemo utjecati samo smanjenjem prometa.

Zagađenje sitnim lebdećim česticama (PM2.5) događa se zbog požara u susjedstvu, na što ne možemo utjecati. I to zagađenje je cikličko, koncentracija čestica se mijenja iz sata u sat, a bitno je da nije dugotrajno. Jedino rješenje je ugasiti požare, kaže Lakić.

On tvrdi kako su ova zagađenja uobičajena u ovom dijelu godine te da su kratkotrajna i stoga nemaju značajniji utjecaj. Osobama koje osjećaju iritacije dišnog sustava savjetuje da zatvore prozore i upale klimatizacijske uređaje ili da privremeno promijene mjesto prebivanja, jer drugog rješenja nema.

Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja poslali smo upit na temu mjernih uređaja za kvalitetu zraka u našoj županiji te načina na koji obavještavaju javnost o mogućim zagađenjima. Čim stigne odgovor objavit ćemo ga.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA