28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMate Uzinić: Hristos voskrese! Vaistinu voskrese!

Mate Uzinić: Hristos voskrese! Vaistinu voskrese!

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, ujedno i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, čestitao je pravoslavnim vjernicima Uskrs, koji se slavi na današnji dan po julijanskom kalendaru. Njegovu čestitku u kojoj poziva na zajedništvo, opraštanje i solidarnost, prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre kršćani koji danas slavite Uskrs, srdačno vam čestitam Kristovo uskrsnuće riječima tradicionalne čestitke istočnih kršćana: „Hristos voskrese! Vaistinu voskrese!“

Iako ni ove godine ne slavimo zajedno Uskrs, i jedni i drugi ga ponovo slavimo u ozračju pandemije koronavirusa koja nam pomaže razumjeti stanje Isusovih učenika prije nego li su susreli Krista uskrsloga i povjerovali u njegovo uskrsnuće. Možemo se prepoznati u slici Petra koji, silazeći s lađe Crkve na uzburkanom moru u susret Kristu uskrslomu, obuzet strahom od vjetra i oluje počinje tonuti.

Strah nas okružuje, obuzima, paralizira – strah od bolesti, od potresa, od neizvjesnosti, od budućnosti. Ovom strahu dodajem i strah od pružene ruke crkvenog zajedništva koja će nas voditi prema jedinstvu Kristove Crkve, a čemu su izvanjski znak i ove naše razdijeljene proslave Uskrsa. Izgubili smo ili gubimo kontrolu nad vlastitim životima, pa i nad onim što smo vjerujući u Krista uskrsloga spoznali kao nužnost bez koje se utapamo i gubimo vjerodostojnost Kristovih učenika. „Gospodine, spasi me!“, vičemo s Petrom.

Uskrs nas poziva da se othrvamo valovima koji nas zapljuskuju i potapaju i prihvatimo ispruženu ruku Krista uskrsloga. Njegova ispružena ruka čeka svakoga od nas. Uhvatiti je – to ima dalekosežne posljedice za naš život i za život Crkve, ali i svijeta u kojemu živimo i kojemu smo kao kršćani, zajednički, poslani biti svjedoci Krista uskrsloga i njegova uskrsnuća. Njegova ispružena ruka je ispružena ruka kršćanske braće i sestara. I kršćanskoj braći i sestrama. Ona treba biti i naša zajednička kršćanska ruka ispružena braći i sestrama, ljudima cijeloga svijeta. Prihvatiti tu Kristovu ruku, bez koje nema pružene ruke drugima, znači prihvatiti plan koji Bog ima s nama i za nas, za Crkvu i svijet. I oprostiti se s vlastitom prošlosti, da bismo mogli s Kristom uskrsnulim živjeti sadašnjost i budućnost. I jedni drugima, svima, mogli biti braća i sestre.

U nadi da ćemo prihvatiti ruku Krsta uskrsloga kako bismo i mi s njim mogli uskrsnuti, ali i ponovo postati jedno, braća i sestre u jednoj i jedinoj Kristovoj Crkvi, a onda i zajednički svjedoci Krista uskrsloga i njegovog uskrsnuća, još jednom svima želim sretan Uskrs i obilje mira i radosti Krista, našeg zajedničkog i jedinog uskrsloga Gospodina.

Mate

Čestitkama se pridružuje i redakcija Dubrovnikneta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA