31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaDupromoMASLINARSKA PROGNOZA za kolovoz i rujan nije optimistična

MASLINARSKA PROGNOZA za kolovoz i rujan nije optimistična

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin nema dobre vijesti, jer se i u kolovozu i rujnu očekuje nastavak vrućine i suše.

Ostvarene prognoze

U prošlom ranijim izdanjima Maslinara, najavili smo da bi nadolazeće ljeto trebalo biti znatno toplije od prosjeka, a oborinama uglavnom sušnije.

Prognoze su se, nažalost, dobrim dijelom ostvarile. Već je lipanj potukao neke rekorde, srednja temperatura bila je posvuda znatno iznad prosjeka za doba godine, pa je u čitavoj zemlji svrstan u kategoriju ‘ekstremno toplo’ . Vrućinu je pratio i nastavak suše, koja traje praktički čitavu sezonu. Pritom je uz prodore nestabilnog zraka bilo jakih grmljavinskih nevremena, praćenih olujnim vjetrom i tučom. Ona su ipak bila češća u sjevernim kontinentalnim predjelima Hrvatske, a na maslinarskom uzgojnom području bila su nešto rjeđa.

Slične su se ekstremne prilike nastavile i u srpnju. Iako u trenutku pisanja ovog teksta zbirna statistika za čitav mjesec još nije moguća, zasigurno je da će i on završiti kao znatno topliji od prosjeka, osobito na sjevernom Jadranu gdje je srednja temperatura bila čak tri stupnja viša od uobičajene. Pritom je u drugoj dekadi mjeseca nastupio jak i dugotrajan toplinski val. Što se tiče oborina, osim na pojedinim lokalitetima, bilo ih je vrlo malo, tek poneki milimetar, a na nekim postajama nije zabilježena niti jedna kap kiše!

U takvoj situaciji maslinarima slabu utjehu može pružiti činjenica da je u mnogim dijelovima Sredozemlja i ostatka Europe situacija bila još gora. Na zapadu se dogodio nezapamćeni, rekordni toplinski val, koji je donio temperature preko 40 stupnjeva. Čak i u Engleskoj, a u Španjolskoj i Francuskoj vrućina je bila nesnosna. Kombinacija visokih temperatura i suše pogoduje nastanku i širenju šumskih požara, pa je i njih bilo mnogo, osobito u Grčkoj. Nažalost, i na hrvatskom Jadranu je već u dosadašnjem tijeku sezone bilo nekoliko velikih požara koji su zaprijetili i naseljenim mjestima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA