18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 5 listopada, 2023
NaslovnicaDupromoMASLINAR: Znate li koja su glavna načela konzervacijske poljoprivrede?

MASLINAR: Znate li koja su glavna načela konzervacijske poljoprivrede?

Konzervacijska poljoprivreda, poznata i kao održiva poljoprivreda ili ekološka poljoprivreda, jest način gospodarenja poljoprivrednim resursima koji ima za cilj povećati produktivnost i očuvati prirodne resurse, smanjiti negativne utjecaje na okoliš te dugoročno osigurati održivost poljoprivredne proizvodnje.

Glavni principi konzervacijske poljoprivrede uključuju:

Očuvanje tla: Mjere koje sprječavaju eroziju tla, poput usjeva s gustom vegetacijom, uporabe pokrovnih usjeva (npr. trava, leguminoze) i smanjenje obrade tla.

Smanjenje upotrebe pesticida i kemijskih gnojiva: Umjesto kemijskih tvari, promiče se korištenje prirodnih gnojiva i metode biološke kontrole štetnika.

Rotacija usjeva: Promovira se rotacija usjeva kako bi se održala plodnost tla i smanjila mogućnost pojave štetnika i bolesti.

Upotreba tehnika zaštite okoliša: Uključuje recikliranje otpada, smanjenje potrošnje energije i vode te smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Diversifikacija: Potiče se raznolikost usjeva i proizvodnje kako bi se smanjila osjetljivost na pojave nepovoljnih klimatskih uvjeta ili bolesti.

Suosjećanje prema okolišu i lokalnoj zajednici: Potiče se suradnja s lokalnom zajednicom, poštivanje lokalnih običaja i tradicija te briga za zdravlje i blagostanje svih sudionika u poljoprivrednoj proizvodnji.

Konzervacijska poljoprivreda stavlja naglasak na dugoročno održivu poljoprivrednu proizvodnju, smanjenje negativnih ekoloških utjecaja i očuvanje prirodnih resursa kako bi se osigurala hrana za sadašnje i buduće generacije.

Za više maslinarskih savjeta i novosti kupite Maslinarski paket 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA