14.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaInfocentarMASLINAR Konzerviranje zelenih i crnih maslina

MASLINAR Konzerviranje zelenih i crnih maslina

Koje su najbolje sorte za konzerviranje, koji su najbolji postupci konzerviranja zelenih i crnih maslina i kako ih obaviti, doznajte u članku koji slijedi

Masline koje se upotrebljavaju za konzerviranje kao stolne masline moraju biti odgovarajuće veličine i oblika zbog privlačnijeg izgleda, pa se plodovi između 3 do 5 g smatraju srednje velikim, dok su oni mase iznad 5 g veliki plodovi.

Oblik ploda je različit, od ovalnog koji je najčešći pa do izduženog kod nekih sorata. Različiti postupci konzerviranja maslina razlikuju se od jedne regije do druge, ali ovise isto tako i o sorti maslina. Ipak, postoje iznimni slučajevi kad je plod dovoljno sladak da je moguća njegova konzumacija direktno sa stabla, a razlog tome je fermentacija koja se u plodu odvija još dok nije ubran.  Ovo je slučaj kod grčke sorte  Thrubolea koja se uzgaja na Kreti.

Glavne sorte

Veliki je broj sorti maslina koje se koriste za konzerviranje ili imaju dvojnu namjenu, pa navodimo one najtipičnije u pojedinim maslinarskim zemljama.

Manzanilla – najpoznatije zelene masline koje se tradicionalno uzgajaju u Andaluziji, Španjolska. Neutralnog su okusa.

Cerignola – velike zelene masline koje se uzgajaju na jugu Italije. Naročito su cijenjene zbog svog svježeg i trpkog okusa.

Gaeta – tradicionalno se uzgajaju u talijanskom mjestu Gaeta, južno od Rima. Sitne su i crvenkasto-smeđe boje te se teško odvajaju od koštice. Drže se u salamuri (mješavini vode i soli) osam mjeseci.

Kalamata – poznate grčke masline, koje su dobile ime po gradu u kojem se uzgajaju i proizvode. Radi se o crnim maslinama bademastog oblika, koje se konzerviraju u maslinovom ulju i octu, nakon što ih se lagano vertikalno prereže.

Nicoise – francuske sitne crne masline, koje se uzgajaju u Provansi. Slađeg su okusa, što je neuobičajeno za crne masline.

U Hrvatskoj se za konzerviranje najčešće koristi Oblica koja je inače sorta za dvojnu namjenu (kao stolna maslina i za preradu u ulje), ali se u našim maslinicima mogu naći i neke talijanske sorte za konzerviranje, npr. Santa Caterina ili Ascolana tenera.

Ulomak iz teksta objavljenog u 66. broju časopisa Maslinar.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA