32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMaslinar: Kalendar radova za travanj

Maslinar: Kalendar radova za travanj

I ovog petka donosimo Vam edukativni članak o radovima u masliniku u suradnji s časopisom za maslinare i uljare “Maslinar”. Koje radove u travnju nikako ne smijete zaobići. Pročitajte u nastavku.

NIKAKO NE ZABORAVITE!
Obaviti završnu rezidbu
Odrezane grančice usitniti ili spaliti
Početi s navrtanjem
Prehraniti masline dušikom
Pregledati masline
Ponoviti zaštitu protiv paunova oka
Obaviti plitku obradu tla
Uništiti korove

Savjet mjeseca
Još uvijek nije kasno ako do polovice travnja obavimo rezidbu i to isključivo manje zahvate kojima održavamo pravilan oblik krošnje i rodnost.

Spaljivanje grančica protiv potkornjaka
Nakon rezidbe odrezane grane ne smiju se ostavljati u masliniku, a niti uz ogradu, jer su one prirodno stanište za razmnožavanje potkornjaka. Umjesto toga na pojedinim stablima u masliniku treba objesiti svežnjeve svježe odrezanih grančica, prikraćenih na dužinu od 20-ak cm i promjera 10-ak cm. Krajem mjeseca snopiće grančica (staništa potkornjaka) treba ukloniti iz maslinika i spaliti. Kao zaštitu od potkornjaka i maslinova svrdlaša preporučuje se korištenje sumpora.

Pregledati pa zaštititi od paunova oka
Blage temperature i visoka vlažnost, a pogotovo česte travanjske kiše potiču razvoj i širenje bolesti paunova oka. Nakon pregleda i utvrđivanja stanja zaraze putem vidljivih i skrivenih zaraza, obavlja se druga zaštita, jer česte kiše tijekom ožujka i travnja mogu isprati nanesena sredstva s lišća.

Cijepiti u drugoj polovici mjeseca
U drugom dijelu travnja na stablima u dobroj kondiciji može se početi s navrćanjem ili cijepljenjem, što znači da je stablo u punoj vegetaciji i da «sokovi kreću». Često se govori da je najidealnije vrijeme za navrćanje od punog do mladog mjeseca.

Gnojidba dušikom pred kišu
Početak travnja je krajnje vrijeme za gnojidbu dušikom. To valja učiniti pred kišu ili tijekom same kiše i to u količini od pola kilograma za mlado stablo, jedan kilogram za srednje razvijeno stablo, dva kilograma za razvijeno stablo i tri kilograma za vrlo jako stablo masline.

Može se koristiti i UREA i to s pola količine predviđene za gnojidbu s KAN-om, odnosno desetak grama po metru četvornom. Krajem travnja obavlja se dopunska gnojidba dušikom preko lista s otopinama mikro i makro hranjivima.

Za ekološke maslinare
Nakon tretiranja maslina dušičnim gnojivom stoka ne smije pasti ispod maslina, a ne može se ni brati samoniklo jestivo bilje ispod stabala.

Održavanje tla rahlim
Radi održavanja rahlosti tla i uništavanja korova preporuča se samo plitka obrada na 10 cm dubine. Ako prakticiramo košnju trave, onda je dobro pokošenu travu ostaviti ispod maslina, jer na taj način ometa rast nove trave, a ujedno sprječava isparavanje vlage iz tla. Održavanje tla u maslinicima primjenom herbicida je najlošiji način, no ako se odlučimo za njega, to moramo napraviti u prvoj dekadi mjeseca, pri čemu moramo biti pažljivi pri doziranju i rukovanju sredstvima.

IZVOR: Maslinar.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA