32.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMASLINAR Je li dobro gnojiti masline nakon berbe?

MASLINAR Je li dobro gnojiti masline nakon berbe?

Berba je gotova, ali maslinu treba nahraniti. Ili ipak ne? Na to pitanje odgovaramo u ovome tekstu

Berba maslina je gotova. Neki maslinari zadovoljno trljaju ruke jer su zadovoljni urodom plodova i kvalitetom djevičanskog maslinovog ulja, a neki se pitaju gdje su pogriješili, odnosno što su mogli napraviti bolje. Sad, odmah nakon berbe, trenutak je za djelovanje da se greške od prošlih godina ne ponove u idućoj godini.

Bakar nakon berbe

Nakon berbe potrebno je provesti tretiranje sredstvima koji imaju dezinfekcijski učinak na stablima maslina. U tu svrhu uglavnom se koriste fungicidi koji sadrže bakar. Osim primjene fungicida moguće je folijarno tretiranje (putem lista) gnojivima ili fitostimulatorima koji u sebi sadrže bakar. Na ovaj način se uz gnojidbu ili ojačavanje biljke provodi i zaštita maslina od gljivičnih ili bakterijskih bolesti, poput paunovog oka (Spilocaea oleagina) ili raka masline (Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi).

Osim primjene fungicida nakon berbe provodi se jesenska gnojidba maslina, i to gnojivima koja sadrže viši udio fosfora (P) i kalija (K). Ova dva makroelementa slabo su pokretna u tlu te njihova primjena u jesen omogućava bolju topivost gnojiva i prodiranje u zonu korijenovog sustava (rizosfere) masline gdje korijen usvaja hranjiva u vodenoj otopini. Prema nekim istraživanjima, nedostatak kalija pogoduje razvoju bolesti paunovo oko, a ukoliko se gnojidba kalijem provodi folijarno (preko lista) bolje je ovu gnojidbu učiniti početkom proljeća kada su na stablu masline prisutni mladi listovi, jer oni bolje usvajaju kalij od starijih listova. Kalij je bitan makroelement za sintezu ugljikohidrata u biljci te utječe na nakupljanje ulja.

Više u novom broju časopisa Maslinar, br. 81

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA