Maro Nejašmić Banić će u “Kafeteriji” glumiti Gospara Lukšu, ulogu koju je legendarno odigrao Izet Hajdarhodžić

Dubrovački glumac Maro Nejašmaić Banić, stalni član ansambla splitskog HNK, oživotvorit će ovog ljeta na Dubrovačkim ljetnim igrama u “Kafeteriji” ulogu Gospara Lukše kojega pamtimo po briljantnoj glumi Izeta Hajdarhodžića.

Nešto starija generacija dubrovačke publike je zasigurno s mješovitim osjećajima popratila vijest kako će se obljetnička 75. godina Dubrovačkih ljetnih igara obilježiti i premijerom “Kafeterije” u režiji Paola Tišljarića.

Kafeterija” prema djelu „La bottega del caffè“ jedna je od najuspješnijih komedija talijanskog komediografa Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla je premijerno na Igrama postavljena u režiji Tomislava Radića 1978. godine na Gundulićevoj poljani kao predstava Kazališta Marina Držića. Bila je to kultna predstava Igara koja se na repertoaru zadržala deset godina, a gledatelji su je željeli gledati svake godine ponovno, zbog stalnih izmjena teksta u kojima su se reflektirale aktualnosti iz Grada.

Radnja komedije odvija se u kavani kao malom svijetu u kojem vladaju sva pravila velikoga svijeta, gdje se znatiželja i zavist izmjenjuju sa slatkim ljubavnim dogodovštinama. Drži se remek-djelom pučkoga teatra Igara, predstavom koju je publika obožavala te koje se i danas živo sjeća.

I dok je s jedne strane veliko očekivanje, s druge je i neizvjesnost, obzirom da je tadašnju garnituru glumaca koji su briljirali kroz svaku, pa i najmanju ulogu, izazovno okupiti na jednom mjestu iz cijelog hrvatskog glumišta.

Informacija kako će glavna uloga, Gospara Lukše kojega je genijalno glumio Izet Hajdrarhodžić biti dodijeljena dubrovačkom glumcu Maru Nejašmiću Baniću, svakako budi optimizam i kod najsumnjičavijih. Banić je odličan glumac koji u svojoj osobnosti nosi dovoljnu dozu komike da bi ostvario pamtljivu ulogu. Jednako će biti bitno i tko će zaigrati njemu “nasuprot”, kao kafetijer, u ulozi koju je oživotovorio u kultnoj predstavi Miše Martinović, pa gledajmo pozitivno i na taj odabir. Tišljarić i novo vodstvo Igara itekako su svjesni važnosti podjele uloga u ovoj ovogodišnjoj premijeri, obzirom na emocije koje izaziva prisjećanje na Žirovu Kafeteriju iz 1978.

Od tih godina do danas “Kafeterija” je uprizorena samo jedanput, 2016. godine u režiji Vinka Brešana i s puno glazbenih elemenata.

foto: arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.