23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaSportMaro Kristić: Je li Du Motion volonterski projekt ili se iza njega...

Maro Kristić: Je li Du Motion volonterski projekt ili se iza njega krije nešto drugo?

Gradski vijećnik Maro Kristić, osvrnuo se danas u podužoj Facebook objavi o načinu financiranja sportske manifestacije Du Motion te je pozvao i Du Motion i Dubrovački savez športova da polože građanima račune.

Njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Jeli Du Motion zaista volonterski projekt ili se iza njega skriva nešto posve drugo?

Odgovor na ovo pitanje je krajnje jednostavan, a krije se u objavi detaljnog financijskog izvješća o prihodima i troškovima ove manifestacije odnosno prometa po posebnom računu koji je Dubrovački savez sportova otvorio za potrebe ove manifestacije.

Ne tako davno Grad Dubrovnik je otvorio svoje financije građanima te im kao dio sustava „eDubrovnik – Financije“ omogućio uvid u sve dnevno plaćene račune odnosno financijske transakcije sa svim poslovnim subjektima s kojima posluje Grad Dubrovnik. Iako je dugo trebalo da se to dogodi treba priznati da je ova gradska uprava to na kraju napravila.

Slijedom gore navedenog, u okviru jedne rasprave na sjednici gradskog vijeća gradonačelnik je prihvatio i ovu našu inicijativu i naložio da isto napravi i Dubrovački savez sportova. Nakon nekog vremena to se i dogodilo, ali ne na način na koji smo svi očekivali. Naime, Dubrovački savez sportova je objavio godišnje financijske izvještaje te redovno objavljuje doznake klubovima članovima saveza, ali interesantno, nigdje ništa o Du motionu. Dakle, Dubrovački savez sportova ima poluotvoreni proračun, sve je javno i transparentno osim Du motiona. Upravo bi Du motion kao manifestacija iza koje stoji Grad Dubrovnik, a koja se organizira putem Dubrovačkog saveza sportova trebao biti ogledni primjer transparentnosti. Ako zbog ničega drugog onda zbog dubrovačkih klubova koji su osnivači saveza, a čija su izvješća javna, ali i zbog cjelokupne javnosti koja gaji pozitivne osjećaje prema ovoj manifestaciji poglavito zbog njenog volonterskog i humanitarnog karaktera. Zaista je lijepo vidjeti dubrovačke ulice pune volontera koji su u svakom trenutku na raspolaganju trkačima koji sudjeluju u utrkama. To je svakako ono što je vrijedno divljenja i za svaku pohvalu. Zbog toga se mnogi i čude vrtoglavim iznosima koji se izdvajaju za organizaciju ove manifestacije kada znaju da je trkačka infrastruktura besplatna, građani volontiraju, a gradske tvrtke osiguravaju svu logistiku besplatno.

Uvažavajući veliki trud organizatora, ljudi opravdano očekuju odgovor na pitanje o tome gdje idu svi ti novci? Ne samo novci iz proračuna Grada Dubrovnika, nego i novci od kotizacija/članarina za utrke koje su komercijalnog karaktera, ali i brojnih sponzora koji podržavaju ovu manifestaciju, jer iza nje čvrsto stoji Grad Dubrovnik.

Du motion je manifestacija koja ima godišnji proračun koji je veći od proračuna bilo kojeg dubrovačkog sportskog kluba izuzev VK Jug. Samo u dvije pandemijske godine na organizaciju dvije amaterske revijalne utrke te na središnje događanje koje se uopće nije održalo utrošeno je gotovo 500 000 kuna javnog novca, što je gotovo pet puta više od godišnjeg proračuna Atletskog kluba Dubrovnik. Kako bi ova paralela bila svima jasnija važno je istaknuti kako u klubovima treniraju i natječu se razne generacije sportaša na razini cijele godine, a Du motion je manifestacija koja traje jedan dan uz nekoliko revijalnih utrka godišnje poput onih u zračnoj luci ili na Pelješkom mostu na kojima sudjeluju isključivo građani.

Dakle, Du motion kao manifestacija osim promotivnih, komercijalnih i gospodarskih, nema onih ključnih, sportskih ciljeva, jer u njegovoj organizaciji ne participiraju članovi atletskog kluba kao nositelji razvoja ovog športa. Organizatorima to očito nije ni namjera, jer da jest, prvo bi se pobrinuli za sportsku atletsku infrastrukturu u Gradu koja je predmet sprdnje. Neovisno o tome, dubrovački klubovi koji su uključeni u sustav javnih potreba u športu su dužni podnositi izvješća i pravdati utrošena sredstva Dubrovačkom savezu sportova, a ti podaci su javno dostupni na web stranici Saveza, bez obzira o kolikim iznosima je riječ. Mnoge od njih Grad putem Dubrovačkog saveza sportova sufinancira na simboličnoj razini, a mnogi od njih, jer su takva pravila, iako rade dobar posao s mladima moraju čekati pet godina da bi mogli dobiti dio skromnog financijskog kolača namijenjenog klubovima.

Tu se krije i odgovor na drugo važno pitanje koje glasi: Zašto Du motion kao i sve ostale manifestacije koje se održavaju na području grada ne organizira udruga građana ili klub koji je osnovan za tu namjenu? Upravo zbog toga jer bi priljev novaca bio skroman, ograničen i kontroliran i trebali bi čekati kao i drugi pet godina da bi došli do simboličnih sredstava. Ovako je puno lakše i jednostavnije uz pokroviteljstvom Grada privlačiti sponzore i netransparentno upumpavati velika sredstva bez nadzora i barijera koje imaju drugi.

Koliko god Du motion bio dobro organizirana manifestacija, on nije “sveta krava” koja je iznad dubrovačkih klubova i sporta uopće. Nakon svega izrečenog ovih dana na tu temu u javnom prostoru ostaje dojam kako ni gradonačelnik, a ni predsjednik te članovi skupštine i izvršnog odbora Dubrovačkog saveza sportova nemaju prave podatke o financijama ove manifestacije, jer se u javnost iznose različiti podatci. Osim što predstavlja neprihvatljiv obrazac ponašanja onih koji služe zajednici i koji su toj istoj zajednici dužni polagati račune ne objavljivanje financijskih izvještaja samo nepotrebno narušava reputaciju Dubrovačkog saveza sportova te pozitivnu percepciju građana o ovoj manifestaciji.

Stoga od gradonačelnika koji je inzistirao da se građanima javno prikaže svaka kuna koja prođe preko računa Dubrovačkog saveza sportova očekujemo da naloži odgovornima da u najkraćem mogućem roku objave detaljna financijska izvješća i promet po posebnom računu koji je otvoren za financiranje ove manifestacije”, poručio je Maro Kristić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA