30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaMaro Kristić: "Booking" u predsezoni je usporen, pozivam na racionalnost u trošenju...

Maro Kristić: “Booking” u predsezoni je usporen, pozivam na racionalnost u trošenju javnog novca

Gradski vijećnik Maro Kristić poslao je priopćenje za medije u kojemu upozorava na činjenicu kako je “booking” u predsezoni usporen, a o kojemu ovise hotelijeri, privatni iznajmljivači, ugostitelji, taksisti i drugi pri tome aludirajući kako o njihovome uspjehu ovisi i gradski proračun. Poziva na racionalnost u upravljanju javnim novcem, njegovo transparentno i svrsishodno trošenje.

Nedvojbeno je kako je turizam izuzetno osjetljiva gospodarska grana koja diktira tempo i način života u Dubrovniku. Živimo u Gradu koji je perjanica turizma, a naše gospodarstvo je najvećim dijelom oslonjeno upravo na njega i njemu bliske djelatnosti. Veliki i ozbiljni poremećaji na turističkom tržištu možda nisu toliko česti i ne ostavljaju svugdje jednake posljedice, ali za Dubrovnik, njegove građane, gospodarstvo i gradski proračun kriza turističkog sektora bila bi jednaka gospodarskoj krizi, zbog njegove specifične strukture u kojem je turizam dominantna djelatnost.

Naše gospodarstvo na žalost nije toliko fleksibilno i raznoliko da se u stanju brzo i efikasno prilagoditi promjenama na tržištu i odgovoriti na izazove koje moguća kriza zbog neizvjesnosti oko razvoja situacije s corona virusom može donijeti.

Godine rekordnih rezultata su svakako utjecale na povećanje gospodarske moći, ali su i povećale i troškove života građana i gotovo da nema obitelji u našem Gradu koja nije vezana uz turizam pa je jasno kako i na koji način bi kriza utjecala na njihov životni standard.

Booking u predsezoni je usporen, a u Dubrovniku je riječ booking jedna od najvažnijih riječi u rječniku o kojoj ovise hotelijeri, ugostitelji, privatni iznajmljivači,  brodari, turističke agencije, taksisti i mnogi drugi, a o njihovom poslovnom uspjehu ovisi kako će izgledati gradski proračun te kojom dinamikom i na koji način će se realizirati brojne gradske investicije koje imaju za cilj poboljšati kvalitetu života građana.

Grad Dubrovnik ima jedan od najvećih proračuna u državi, ali je i stupanj njegove zaduženosti i izloženosti na moguće poremećaje na tržištu izuzetno velik. Već duže vrijeme pozivamo na racionalnost u upravljanju javnim novcem, njegovo transparentno i svrsishodno trošenje,  bez bahatosti i pristupanja istome kao da je riječ o neograničenom resursu koji nikada ne može presušiti.

Zadnje što želimo je unositi strah među sugrađane i jedina namjera nam je ukazati kako neracionalan pristup raspolaganju gradskim proračunom u vremenu kada ne postoji sigurnost da će se isti puniti predviđenom dinamikom i u predviđenim iznosima može izazvati trajne i dalekosežne posljedice na razvoj grada, jednake onima do kojih je dovela dugogodišnja interesna sprega vladajućih s građevinskim i nekretninskim lobijem koji nemilosrdno melje sve pred sobom.

Upravljanje gradom u kriznim situacijama znači puno više od osnivanja ureda koji je grad poput Dubrovnika koji bi trebao držati do svoje sigurnosti i u nju ulagati već odavno trebao imati.

Stoga pozivamo gradsku upravu na razum i racionalnost te na reviziju svih budućih ulaganja i investicijskih projekata Grada Dubrovnika, njegovih trgovačkih društava i ustanova i njihovo svođenje na razinu nužnosti i održivosti, kao i na otvaranje dijaloga s dionicom gospodarskog sektora u cilju pripreme mjera za ublažavanje posljedica koje će se primijeniti ukoliko dođe do težih i ozbiljnih poremećaja planiranih rezultata turističke sezone zbog mogućeg daljnjeg širenja corona virusa, a tu prije svega mislimo na olakšice svima onima čije poslovanje bi potencijalna kriza mogla ugroziti, a to su naši sugrađani među kojima je veliki broj obrtnika, gospodarstvenika, iznajmljivaća…

Svjesni smo da masovni turizam ostavlja i negativne posljedice na kvalitetu života građana i svi želimo da Dubrovnik postane destinacija održivog i kontroliranog turizma pa je stoga iznimno važno mudro i racionalno upravljati resursima jer se i u otežanim uvjetima može puno toga dobroga napraviti i iz svega izvući kvalitetne pouke za budućnost, zaključio je Maro Kristić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA