33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMališani iz splitskog Maestrala upoznali čari naše županije

Mališani iz splitskog Maestrala upoznali čari naše županije

Dvadesetak štićenika Dječjeg doma „Maestral“ iz Splita posjetilo je Dubrovačko – neretvansku županiju. Iako je većina nas imala prilike upoznati velik dio Hrvatske, nisu svi bili te sreće. Upravo zato, Zaklada „Hrvatska za djecu“ provodi samostalni projekt „Upoznaj Hrvatsku – darovi prirode“. Djeca iz splitskog Doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u dolini Neretve provela su nezaboravan dan. 

“Projekt je namijenjen djeci iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Cilj projekta je za ranjivu skupinu djece osmisliti jednodnevne izlete na plantaže lavande, aronije, masline i mandarina. Osim edukacije o uzgoju i mogućnostima koje pruža uzgoj navedenih kultura te upoznavanja s potencijalnim zanimanjima i potencijalima OPG-ova, projektom smo željeli osigurati poboljšanje emocionalnog statusa djece iz institucija, osnažiti ih, promijeniti njihovu dnevnu rutinu i utjecati na njihov osjećaj osobne sreće i zadovoljstva!” – ističe upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“Renata Gubić.

Mandarine su počele stizati na police u trgovinama, na tržnice, a oni su se zaputili na izvorište najboljih mandarina. U dolinu Neretve otišli su vidjeti kako se mandarine uzgajaju, beru i uživati u mirisima i okusima slasnog voća. Sve odgovore o mandarinama, ali i puno više od toga, pronašli su u Agro etno parku Žabac. Brali su mandarine, učili o njima, ali i o životu uz Neretvu, o tradiciji i hrani. A spoj su lancarice: hrabre i snažne žene koje su uz sav teret života važnu zadaću imale i na rijeci jer su konopima vukle neretvanske lađe. I oni su se provozali tom opjevanom lađom i uživali u flori i fauni.

Nakon cjelodnevnog izleta, uz nabrane mandarine i za prijatelje iz Doma koji nisu bili s njima, polako se vraćaju uobičajenim aktivnostima. Ali ne prije nego su pogledali najvažnije mjesto ovoga ljeta – Pelješki most.

Projekt „Upoznaj Hrvatsku – darovi prirode“ do kraja godine razveselit će još brojnu djecu u Istri gdje će prisustvovati branju maslina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA