25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleLinđovci se educiraju o tradicijskim hrvatskim instrumentima i uče od najboljeg

Linđovci se educiraju o tradicijskim hrvatskim instrumentima i uče od najboljeg

Glazbenici Folklorni ansambl Linđo sljedećih će tjedan dana imati priliku čuti i saznati mnoge pojedinosti o tradicijskim instrumentima iz hrvatskog naroda.

Što su gajde, dude, jedinke, dvojnice, sluškinja, diple, gunge, trstenice i mnoga druga glazbala? U kojem se dijelu Hrvatske i u kojim prigodama sviraju? Od kojih se materijala rade i kako se održavaju? Posebno će zanimljivo biti slušati predavanje o lijerici i mijehu…

Naime, ansambl je organizirao seminar tradicijskih glazbala na kojem je predavač Vjekoslav Martinić, voditelj kolegija tradicijskih glazbala na Hrvatskoj školi folklora.

Riječ je o multiinstrumentalistu i graditelju tradicijskih instrumenata koji je svoj profesionalni vijek posvetio folkloru i folklornoj glazbi te naukovanju o tradicijskim glazbalima.

Seminar je namijenjen edukaciji i usavršavanju Linđovih glazbenika, ali su na njega dobrodošli i svi ostali ljubitelji folklora i tradicije koji žele naučiti nešto više o hrvatskim tradicijskim glazbalima.

Inače, Vjekoslav Martinić je glazbeno obrazovanje stjecao školujući se u Garešnici, Daruvaru i Vinkovcima. Od 2001. godine posvetio se folkloru i folklornoj glazbi te naukovanju o tradicijskim glazbalima, što je rezultiralo osnivanjem FA „Zdenac“ iz Garešnice i osnivanjem Gareš’kog kulturnog centra u kojem radi kao voditelj kolegija za tambure.

U sklopu kulturnog centra radi i na poslovima naučnog istraživanja tradicijskih glazbala hrvatske. Od 2007. do 2014. godine radi kao nastavnik glazbene kulture u školama Đulovac, Bastaji i V. Nazor u Daruvaru, a od 2013. godine stalni je voditelj kolegija u Hrvatskoj školi folklora u organizaciji Matice iseljenika na odijelu za tradicijska glazbala. Dugogodišnji je član Hrvatskog društva skladatelja i stručni suradnik za tradicijska glazbala eminentnim stručnjacima na području folklorne glazbe, maestru Siniši Leopoldu, prof. Vidu Baguru i voditelju Škole prof. Andriji Ivančanu. 2014. i 2015. godinu obilježava radom s tamburaškim orkestrima i tradicijskim sviračima izvan domovine, u Njemačkoj i Švicarskoj obučavajući mlade hrvatskoj kulturnoj baštini kroz pjesmu, sviranje i upoznavanje domovine putem tradicijskih glazbala.

Kao izvrstan svirač, predavač, bavi se izradom i proizvodnjom gotovo svih tradicijskih glazbala koja se ponovo sviraju u Hrvatskoj i izvan domovine. Za originalni suvenir Trstenice ili Orgljice – stalak za olovke i glazbala, Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje mu 2012. priznanje Zeleni cvijet sa zlatnim znakom, a 2009. dobiva Povelju Grada Garešnice za rad u kulturi i promicanje tradicijskog naslijeđa. 2006. godine osniva Trio Martinić obiteljski sastav koji vlada znanjem, iskustvom, prenošenjem i izvođenjem bogatog tradicijskog naslijeđa narodne kulturne baštine u Hrvata, pojavljuje se na mnogim festivalima tradicijskih svirača kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA