34.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiIZGLASANI SU dobitnici nagrada Dubrovačko - neretvanske županije

IZGLASANI SU dobitnici nagrada Dubrovačko – neretvanske županije

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u utorak u Dubrovniku potvrđeni su ovogodišnji laureati kojima će povodom Dana DNŽ i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića biti uručena priznanja. Svi nagrađeni potvrđeni uz većinu glasova ZA i jedan suzdržan glas.  

Nagrada za životno djelo dodijelit se gospodinu Janesu Vlašiću, a Nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se dr. Nadi Marković, Asji Perčić, Hrvatskoj glazbenoj scenskoj udruzi „Petar Milat“ te Rukometnom klubu Metković – Mehanika.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se Spasu Krajančiću te Vatroslavu Vugdeliji.

Janes Vlašić

Janes Vlašić je rođen u Veloj Luci 7. 3. 1952. godine i već je s 11 godina postao dijelom mjesne kulturno glazbene scene kao član Narodne glazbe. Od 1969. počinje intenzivno sudjelovati u pjevačkom životu Vele Luke. Ispočetka kao član zborova i klapa, a poslije i kao njihov predvodnik.

Pjevao je, ali i vodio brojne klape te se tijekom godina profilirao kao vrstan klapski stručnjak, aranžer i voditelj izvan granica mjesta i otoka. Vlašić je već sada u Veloj Luci postao sinonimom za klapsko pjevanje. Janes Vlašić danas je voditelj 9 klapa, i to: muške klape Ošjak – Vela Luka, Rikordo – Blato i Fumari- Lastovo, zatim ženske klape Divna – Trpanj, Nava – Orebić, Kanela – Blato i Ladesta – Lastovo i na kraju mješovite klape FD Kumpanija – Vela Luka i Geta – Orebić.

Danas se iza njegovog rada u Veloj Luci broji 29 nagrada na domaćim te 9 na međunarodnim festivalima. Sveukupno je sa klapama na raznim festivalima u zemlji i svijetu (Veroni, Pragu, Barceloni, Perastu … ) u 40-tak godina pobrao čak 105 nagrada. Snimio je preko 700 pjesama, a u posljednjih deset godina sa veloluškim klapama snimio je devet nosača zvuka. Osim u Hrvatskoj pjevao je diljem svijeta. Čak triput je pjevao i pred papom Ivanom Pavlom II. i pritom je uvijek doprinosio i promovirao ime mjesta, otoka, županije i Republike Hrvatske.

Dr. Nada Marković

Liječnica Nada Marković rođena je 21. kolovoza 1961. godine. Kao pedijatrica zaposlena je u Domu zdravlja Dubrovnik od 2006. godine, te već punih 17 godina predano radi i brine se za naše najmanje pacijente. Trenutno radi u pedijatrijskoj ordinaciji na Grudi i redovno skrbi za preko 1600 malih pacijenata, ali broj roditelja i djece s kojima se doktorica susreće i o kojima se brine znatno je veći jer redovito zamjenjuje druge pedijatre koji su na godišnjem odmoru ili bolovanju, na području Mokošice, Dubrovnika i Župe dubrovačke.

Svih godina rada doktorica Nada Marković svoj je posao obavljala stručno, nesebično i nadasve empatično te je sinonim za mir, sigurnost i zaštitu obitelji čija su joj djeca povjerena.

Doktorica Nada Marković je za svoj rad 2021. godine dobila Godišnju nagradu Općine Konavle, a ove godine potporu prijedlogu za Nagradu županije su dali i načelnici Općina o čijim se najmanjim pacijentima doktorica Nada Marković brinula u proteklom razdoblju.

Asja Perčić

Asja Perčić rođena ja 29.10.1948. godine u Splitu. Osnovnu i srednju školu završila je u Vignju, Korčuli i Zagrebu. Po završetku srednje škole zapošljava se sezonski u HTP Orebić,a zatim u HTP Korčula. Nakon 18 mjeseci ponovno prelazi u HTP Orebić gdje radi 33 godine. Godine 1970. aktivno se uključuje u rad tadašnjeg Općinskog društvu Crvenog križa Korčula koji djeluje na području tadašnje općine Korčula, u čijem sastavu je bila i sadašnja općina Orebić. Od tada sudjeluje u svim aktivnostima Crvenog križa koje se provode na području općine Orebić, a 2008. godine izabrana je za člana Skupštine, potom Odbora Gradskog društva Crvenog križa Korčula te za potpredsjednicu Društva. Godine 2017. izabrana je za predsjednicu Zajednice udruge društava Crvenog križa Dubrovačko- neretvanske županije.

Za vrijeme Domovinskog rata pomagala je izbjeglicama koje su bili smješteni u hotelu Komodor- Perna. Dvije godine je bila zaposlenik navedenog hotela te je zajedno s ostalim zaposlenicima i članovima Crvenog križa skrbila o njima. Po završetku Domovinskog rata nastavila je volonti rati u svim akcijama Gradskog društva Crvenog križa Korčula.

U novije vrijeme pomagala je u raznim humanitarnim akcijama, a međuostalim je jedna od osnivačica Lige protiv raka Korčula – Pelješac.

Hrvatska glazbena scenska udruga „Petar Milat“

KUD-a „Petar Milat”, osnovan je 24.travnja 1921. godine i od tada do do danas aktivno djeluje u svim sferama umjetnosti i kulture. Unutar svih odjeljenja od dana osnutka pa sve do danas (više od 100 godina amaterskog rada) važno je istaknuti da je nekoliko tisuća članova sudjelovalo u radu i na taj su način svi oni pridonijeli obogaćivanju kulturnog života u Blatu. Zahvaljujući radu i djelovanju ove Udruge kod mještana Blata stvarala se i razvijala kulturna potreba, prvenstveno za folklornu i kazališnu umjetnost. Proteklu godinu Udruga je organizirala brojna događanja: književne večeri, recitale, dramske izvedbe te izložbe. Između ostalog, u kolovozu je organiziran recital u spomen na Momčila Popadića te postavljena spomen-ploču kao vječni trag i sjećanje na velikog blatskog pjesnika i novinara.

Također, 2022. godine u suradnji s Narodnom knjižnicom Blato, HGSU “Petar Milat” kao nakladnik tiska zbirku poezije pok. lvane Burić ”Otok, rosa, suton” koja je predstavljena u Blatu i u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Rukometni klub Metković – Mehanika

Rukometni klub Metković-Mehanika osnovan je 1963. godine i kroz cijelo vrijeme svoga djelovanja ostvarivao je vrhunske rezultate na državnom nivou. Klub je iznjedrio veliki broj vrhunskih igrača koji su ostvarivali, a i dalje ostvaruju vrhunske rezultate u klupskim i reprezentativnim natjecanjima.

Sama škola rukometa u okviru kluba uvijek je bila baza talentiranih igrača koji su tvorili seniorsku momčad pa nije bilo potrebe za velikim brojem igrača „sa strane”. U nizu uzrasnih kategorija rade licencirani treneri u izuzetno kvalitetnim uvjetima sa podrškom istinskih entuzijasta koji vode klub.

Sva ta ozbiljnost konačno je rezultirala povratkom kluba u najveći rang ligaškog natjecanja PAKET 24 Premijer ligu i to nakon 13 godina niže ligaškog statusa.

Spaso Krajančić

Spaso Krajančić rođen je 26.svibnja 1938. godine u Čari na otoku Korčuli. U svojim dječačkim danima pokazivao je interes za pjevanje i sviranje pa su ga roditelji 1960. godine usmjerili na daljnje školovanje u Makarsku gdje je kod prof. Ive Dominisa završio glazbenu školu. Po završetku školovanja 1962. godine Spaso Krajančić se vraća u Čaru te tada preuzima mjesto voditelja Glazbene udruge Cmomiri-Čara te se aktivno uključuje u kulturni život Čare.

Glazbena udruga Cmomiri osnovana je davne 1953.godine te ove godine slavi 70. godina svoga rada i djelovanja što ovom prijedlogu za nagradu daje posebnu notu.
Spaso Krajančić se priključio kao svirač u Glazbenu udruga 1954.godine kada je imao 16 godina, a kasnije je vodio Glazbenu udrugu Cmomiri-Čara od 1962. do 2004. godine kao kapelnik i aktivni svirač koji djeluje i svira do današnjeg dana. Kroz njegovo vođenje Glazbene udruge prošlo je preko 180 učenika tj .svirača koje je izučio i koji su neki i danas još uvijek aktivni kao svirači u udruzi.

Početkom 1991. godine Spaso Krajančić zajedno sa ostalim mještanima ponovno pokreće i obnavlja Viteško udruženje Kumpanija Čara te se aktivno uključuje u podrčavanje mladih plesu od boja te starinskom plesu „Tanac”. Grad Korčula mu je 2019.godine dodijelio nagradu Grada Korčule za životno djelo.

Vatroslav Vugdelija

Vatroslav Vugdelija, rođen 17.siječnja 1964.god. u Sinju. Osnovnu školu završio je u Otoku, srednju školu u Franjevačkoj gimnaziji u Sinju. Studirao je Teologiju i Filozofiju u Makarskoj i u Zagrebu, a specijalizirao je patrologiju u Rimu u Italiji. Doškolovao se za zvanje socijalnog radnika u Mostaru u BiH. Diplomirani je teolog, magistar patrologije i dipl. socijalni radnik. Već dvadeset godina je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Metković, sada Područnog ureda Metković Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Prethodno je radio u Zagrebu kao odgajatelj u Domu za djecu i mlade, pa u Metkoviću kao ravnatelj Centra za radnu terapiju i rehabilitaciju „Nada” za djecu s teškoćama. Bio je predsjednik Gradske glazbe Metković, Društva za kulturu demokracije i udruge za pomoć osobama starije životne dobi Udruga Otac Ante Gabrić čiji je i suosnivač. Suosnivač je i Udruge Prijatelj za osobe s invaliditetom kao i osnivač Kluba liječenih ovisnika o kocki. Organizator je i sudionik raznih humanitarnih i kulturnih akcija. Dobitnik je nagrade Grada Metkovića, Sv.Ilija. za doprinos i razvoj socijalne skrbi u Metkoviću 2017. godine, a 2014. dobio je nagradu Srebrni mikrofon Hrvatske udruge radija i novina za emisiju Glasne Misli koju je uređivao i vodio od 2008.god. do 2020.godine. Godine 2019. izdao je i knjigu Glasne misli.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA