23.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiLastovo: Neven je bio pri svijesti, u šoku i s jakim bolovima,...

Lastovo: Neven je bio pri svijesti, u šoku i s jakim bolovima, doktorica plače, helikoptera nema

Emisija Provjereno Nove TV sinić je objavila reportažu s Lastova o (ne)funkcioniranju hitne medicinske pomoći.

Zamislite da ste na Lastovu, jednom od najudaljenijih otoka, i da vam se dogodi nesreća. Što kada vam je hitno potrebna medicinska pomoć, a helikopteri nisu dostupni? To se dogodilo Nevenu, koji je nakon teške nesreće satima čekao na prijevoz do bolnice, donosi Provjereno Nove TV.

Neven je bio pri svijesti, u šoku i s jakim bolovima. Helikopter koji je trebao osigurati brz i siguran transport do bolnice nije bio dostupan. Pilot je otišao kući, a zamjenski helikopteri nisu bili na raspolaganju. U takvim situacijama, zlatni sat – onih ključnih 60 minuta kada je hitna medicinska pomoć najpotrebnija – prošao je, a Neven je još uvijek čekao.

Otac, Zdenko Barbić, ogorčeno se prisjeća trenutaka bespomoćnosti:

-Iznajmili su helikoptere da stoje u hangarima? Kome je taj helikopter? Poslije 7 ne može voziti! Kupili smo Rafale, milijun nečega, a ne možemo čovjeku spasiti život..

Bez dostupnog helikoptera, druga opcija je hitna brodica smještena u Dubrovniku, udaljena više od dva sata. Nakon gotovo tri sata čekanja, po Nevena je napokon stigla brodica DVD-a iz Smokvice (otok Korčula), iako neadekvatna ipak jedina alternativa njegovom prijevozu u bolnicu.

-Ona uzima telefon i ja vidim da ona plače! Doktorica plače, koja mu nije ništa u životu jer zna da zovem jednog, drugog, trećeg…ma sto smo ih nazvali. Da sam imao broj od onog gore, njega bih zvao – priča otac.

Medicinsko osoblje na Lastovu suočava se s ogromnim izazovima. Hrvatska trenutačno ima najveći broj helikoptera ikad, no oni lete samo od 7 ujutro do 7 navečer, ostavljajući stanovnike otoka u opasnosti tijekom noći. MORH-ovi helikopteri, iako deklarirani kao dostupni za noćne intervencije, često nisu u funkciji kad je to najpotrebnije.

Dr. Ema Milović, liječnica na Lastovu, otvoreno je priznala kako je ova situacija nepodnošljiva.

-Nisam sigurna da bih mogla dalje raditi ovdje da je ovo završilo tragično. Mislim da ne bih mogla ljude ovdje gledati u oči. Smatram da mi ovdje zaslužujemo 24-satni helikopter i brodski prijevoz, ali ne brodski prijevoz koji nam je udaljen 2 i pol, do tri sata.

Cijelu priču pogledajte večeras u Provjerenom na Novoj TV.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA