11.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaLifestyleLastovci se zahvalili ljudima koji su ih prevezli na otok, kad je...

Lastovci se zahvalili ljudima koji su ih prevezli na otok, kad je JADrolinija zakazala

Na Lastovskom otočju danas će prerano pasti mrak. Noć će biti neobično duga jer pada drugi dan da JADrolinijini trajekti ne mogu do Lastova – napisali su na stranici Društvenog centra Lastovo jučer, no ni danas situacija nije drukčija.

Pa u nastavku su napisali:

Na katamarane smo zaboravili još prije šest dana. Danas nijedan dječak i djevojčica koji pohađaju srednju školu nisu mogli materi i ocu za vikend. Nijedan student. Ako se kome pokvarila klima, budući da nema meštra od klime na otoku, taj se može ili smrznuti ili poć cimerovat kod susjeda. Ako je koji mladić dogovorio rendez vous u Splitu, hoće li ga cura čekati cijelu setemanu? Dogodi li se, ne daj Bože, da netko ima kakvu rehabilitacijsku terapiju petkom, taj će je propustiti. Dva dana, a sve ide prema tome da bude i treći, 500-injak otočana se mora stisnuti da ih, svakoga ponaosob, ništa ozbiljno ne zaboli jer ako koga zaboli, krepat će.

S četvrtka na petak petnaestak putnika je prenoćilo na trajektu u Veloj Luci. Ovakva prilika je inače stvarni razlog zašto se otočani ljute na neotočane kad leže po salonskim kaučima, a nisu skinuli postole. Jer se mi tu opružimo kad noćimo čekajući milost s neba, kad nas JADrolinija izigra, a izigra nas previše često. Onda ‘ko dobije reumu od čekanja, ‘ko se prehladi, ali koga briga…

Kakvo je zaista bilo vrijeme primjerice jutros?! Takvo da su dvojica Lastovaca Marijo i Viktor, pošto su stigla na posao u Javnu ustanovu Park prirode Lastovsko otočje, sjeli u gliser Bodeč, odglisirali do Brne, doveli jedne, vratili druge. Večeras će napraviti još jednu turu, ovaj put Marijo i Ivan. Po dvojica momaka s razmjerno malim brodom. Jesu li momci ludo hrabri ili ipak nisu fatalni vremenski uvjeti? Ako nisu fatalni vremenski uvjeti, zašto JADrolinija nema barem mali brod kojim može povezati stalno naseljeni hrvatski otok s hrvatskim kopnom?

Jutros je među putnicima bilo i dvoje male djece. Djeca nisu vaša, pa vas možda ne pogađa. Nas pogađa.

Sav ovaj prijevoz je o trošku Javne ustanove i o slobodnom vremenu rečenih momaka. Javna ustanova od JADrolinije neće dobiti novčanu naknadu za ove usluge. Javna ustanova će otkidati od svojih, tj. od naših usta, jer nema druge varijante. JADrolinija je uštedila dva dana vožnje. Mi smo siromašniji za dva dana normalnog života. Vjerojatno ćemo biti siromašniji i za treći dan. Samo da svi budemo, da ne bude koji od nas da ne doživi taj treći dan.

Žalosna je stvarnost Lastovaca bez obzira na godišnje doba. Naime, Lastovcima se ljeti češće nemoguće ukrcati bilo u katamaran, bilo autom u trajekt jer nema mjesta – jer ima previše turista koji plaćaju skupe karte. Kad JADrolinija nakesa novaca, a nema više gužve, onda se čini manje bitno prevoziti nas radi kojih postoji. Naime, hrvatski porezni obveznici JADroliniju prvenstveno plaćaju da bismo svi imali približno jednake, koliko – toliko pristojne životne uvjete. I onaj u Belom Manastiru i ovaj na Lastovu. Međutim, ovaj na Lastovu je tu gdje jest i može samo računati na slobodno vrijeme, hrabrost i sposobnost svojih sugrađana.

Velika HVALA Parkovcima, hvala Park prirode Lastovsko otočje Nature Park Lastovo Islands! Da vas nema, doslovno bi vas trebalo izmisjet.

Posebno HVALA vozaču iz NK Jadrana Tudoru Vidoviću, koji je prebacio napaćene putnike iz Luke u Brnu, a sve zahvaljujući organizaciji Nikše Tomašića i podršci načelnika Smokvice Kuzmi Tomašiću – napisali su.

A danas im je stigla lijepa vijest koju je na njihovoj stranici napisala načelnica Anita Jančić Lešić.

-Sutra, u nedjelju iz Splita polazi trajekt u 07.00 sati, a iz Lastova u 13.00.

U ponedjeljak će biti dvije trajektne linije, jutarnja i popodnevna.

Ponovo je puštena prodaja karata on line.

Radi se na povećanju alotmana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA