33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiLAKNULO ORGANIZATORIMA KONCERATA: Država će plaćati testove posjetiteljima

LAKNULO ORGANIZATORIMA KONCERATA: Država će plaćati testove posjetiteljima

Da je organizacija koncerata ovoga ljeta postao iznimno stresan posao, moglo se zaključiti nakon jučerašnjeg medijskog istupa Sinjana iz udruge koja po 18. put osmišljava festival alternativne kulture SARS, budući da su najavili otkazivanje svih programa, piše Slobodna Dalmacija.

Epidemiološki uvjeti koje trebaju osigurati u publici nagnali su ih da radije otkažu sve nego preuzmu odgovornost za širenje zaraze, no čini se kako stvari neće biti tako drastične. Prije svega, Hladno pivo na svojim službenim stranicama još uvijek drži najavu da 24. srpnja svira u Sinju, a novosti koje su aktualne od ponedjeljka umnogome će pomoći da se prebrodi novostvorena kriza u produkciji scenskih nastupa.

Naime, da ne bi došlo do otkazivanja koncerata, država je preuzela trošak brzih antigenskih testova za publiku, tako da neće pasti na leđa ni organizatorima ni posjetiteljima koncerata. Sporazum između Ministarstva kulture i medija i Hrvatske glazbene unije potpisan je 16. srpnja i za ovu namjenu se planira pet milijuna kuna, odnosno 50 kuna po svakom testu. Organizatori koncerata koji su ih ugovorili prije 1. srpnja prijavljuju se HGU-u radi sufinanciranja za testove, a rok za prijavu se zatvara s posljednjim danom srpnja. Također, ova mjera se odnosi samo na koncerte koji su planirani do konca kolovoza.

Problemi su nastali zbog toga što su za neke ranije predviđene koncerte prodavane ulaznice u vrijeme kada na snazi nije bio uvjet o posjedovanju QR koda, dokaza o cijepljenju ili negativnom PCR testu za ulazak u gledalište. S obzirom na cijenu PCR testa, ispadalo je da necijepljeni ne mogu na koncerte, odnosno odustajali su od njih.

Stoga je financijska potpora iz proračuna za glazbenike i industriju oko scene više nego dobrodošla da bi se ljetni koncerti nastavili održavati.

 Prijave su tek krenule i ovaj tren ne mogu kazati koliko ih se prijavilo za sufinanciranje – kaže predsjednik HGU-a Nikša Bratoš.

– Epidemiološka pravila su se promijenila i za nastali nered nisu krivi ni organizatori ni publika, no uočeno je da prijašnja pravila nisu provediva. Glazbenici i producenti su se složili da je ovo rješenje kako ne bi bilo gubitaka za one koji su već uložili novac u marketing i drugo, a dobra je stvar da je sve dogovoreno na razini države. Jer imali smo slučajeva da su pojedini lokalni stožeri, radi predostrožnosti, zabranjivali i što možda nije trebalo. Ovako su svi sigurni na manifestacijama koje se održavaju pod kontroliranim uvjetima i uz ograničeni broj publike. Na nekim događanjima, poput ribarskih večeri, to na primjer nije moguće – kaže Bratoš, koji naglašava da je cijepljenje jedini izlaz iz epidemije.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA